Dapatkan pandangan PakTeh..!

Friday, November 28, 2014

Siri 1 - Beli Tanah Dan Bina Rumah (Pengenalan)


As salam dan selamat sejahtera rakyat Malaysia di mana jua anda berada. Ramai gak yang minat untuk bina rumah sendiri gamaknya. Buktinya, ramai yang tanya dengan PakTeh dan kalau tengok 'hit' yang baca post PakTeh di bawah topik  "Membina Rumah Atas Tanah Sendiri" ...adalah antara yang tertinggi dibaca oleh pelawat blog PakTeh, Alhamdullilah syukur pada Allah.
                                                                                  

Untuk kesinambungan, PakTeh akan kongsikan pengalaman peribadi membeli tanah dan kemudiannya  membina rumah daripada a to z. Daripada mencari tanah yang sesuai, proses beli, cari akitek, pilih peguam, cari kontraktor/tukang, proses bina rumah, loan rumah, sehingga la siap...in shaa Allah. Yang paling penting nak cari tanah dan bina rumah dengan budget yang paling minima...yang ngam-ngam dengan loan Kerajaan. Memandangkan kisahnya panjang, PakTeh akan pecah-pecahkan kepada beberapa siri...boleh kan? Antara topik yang PakTeh cuba kongsikan dan dibahagikan kepada mengikut siri seperti berikut :
  1. Siri 1 (Pengenalan) - kira pembuka kata la ne...dicampur dengan pengalaman peribadi.
  2. Siri 2 (Beli Tanah) - jenis-jenis tanah, tanah berangkai, pinjaman beli tanah, syarat-syaratnya, infra, peguam.
  3. Siri 3 (Pelan Rumah) - jenis-jenis pelan, akitek, anggaran kos, design rumah.
  4. Siri 4 (Kontraktor) - guna tukang, anggaran kos, kontraktor, perjanjian pembinaan, Jadual G.
  5. Siri 5 (Bina Rumah) - jenis-jenis rumah, persiapan awal, TNB, bekalan air sementara.
  6. Siri 6 (Loan Bina Rumah) - pinjaman bina rumah, penilaian, bina tanah sendiri.
  7. Siri 7 (Siap) - Sijil Kelayakan Menduduki, bekalan api dan air.
Susunan dan isi kandung di dalam siri ini adalah cadangan sahaja, pindaan akan dibuat berdasarkan kesesuaian dari semasa ke semasa.

Semoga perkongsian ini dapat memberi  munafaat  serta dapat dijadikan panduan dalam merealisaikan cita-cita untuk memiliki tanah sendiri dan kemudiannya membina rumah idaman mengikut bentuk serta citarasa sesukahati sendiri...wow bestnya! 

Tak la, gurau aja. Sebaiknya bincang sesama la kan. Daripada nak beli tanah dan kemudian bina rumah sebaiknya dibawa berbincang. Lain la nak duduk rumah tuu seorang-seorang dan kemudian tak bagi orang datang. ...ada ke? Sebaiknya, kalau yang telah berkahwin, bincang bersama suami isteri. Yang telah berkeluarga, bincang bersama suami, isteri dan anak-anak. Belum kahwin?...tanya la boyfriend atau girlfriend...jika tak ada yang special lagi, tanya la mak ayah.  Dan jangan lupa minta petunjuk daripada Yang Maha Pencipta dengan melakukan sembahyang istikharah. Moga hanya terbaik diperolehi...amin.

Kalau yang dah punya tanah sendiri tu, kena la tunggu 'Siri 3'....moga dapat bersabar ya.

Ok, moga diberikan masa untuk menulis dan bercerita. Moga PakTeh diberikan ayat yang mudah difahami untuk perkongsian bersiri ini seterusnya...amin.

5 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum pakteh.. bila nak mulakan siri seterusnya...?

Budak Izza said...

assalam...pak teh, tgh tggu entry siri 3 ni....;)

sucikanhatiku said...


SAlam...Pakteh...

Saya da byr booking 30k n da sign SNP tp belum submit loan ke bpp....sy nk cancell booking boleh tak sy dpt smule duit booking tu....

Alsan cancel....
R umah double story 30x90 semi d rm388k...tp leased hold....bile pk balik sy cdg nk beli tanah freehold n bina rumah loan gomen....apply beli Tnh then apply bina rumah plak.
Kelayakkan rm400,000...
Tak bebaloi rs byr 2k monthly tuk rumah leased hold....

30k tu saving sy....putih mate kalo tak dpt balik...

Susan bowman said...

BERITA BAIK! BERITA BAIK!

Untuk memperkenalkan diri dengan betul,
Ibu saya SUSAN [SYARIKAT PINJAMAN SUSAN BOWMAN]

Saya seorang pemberi pinjaman swasta, syarikat saya menyediakan pinjaman semua jenis dengan kadar faedah 2% sahaja. Ia adalah peluang kewangan di langkah pintu anda, memohon hari ini dan mendapatkan pinjaman cepat anda.

Terdapat ramai di luar mencari peluang atau bantuan kewangan di seluruh tempat dan masih, tetapi mereka tidak dapat mendapatkannya. Tetapi ini adalah peluang kewangan di langkah pintu anda dan dengan itu anda tidak mampu untuk melepaskan peluang ini.
Perkhidmatan ini menjadikan kedua-dua individu, syarikat, lelaki dan wanita perniagaan.
Jumlah pinjaman tersedia antara jumlah pilihan anda untuk maklumat lanjut hubungi kami melalui e-mel:
Susanbowmanloancompany@gmail.com

trabado villaspin said...

Kami menawarkan pinjaman kadar faedah 2% untuk kegunaan perniagaan dan peribadi sekarang hubungi kami melalui e-mel (trabadovillaspin@gmail.com)

Post a Comment