Dapatkan pandangan PakTeh..!

Sunday, December 14, 2014

Siri 2 - Beli Tanah Dan Bina Rumah (Beli Tanah)

Beli tanah untuk tujuan bina rumah memang perlu perancangan jangka panjang terutamanya apabila ingin menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Banyak perkara perlu diberi perhatian agar tanah yang dibeli sesuai dibina bangunan serta selesa didiami sesuai dengan hasrat yang diimpikan.

Bagi yang menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan untuk membeli tanah, ada beberapa perkara tambahan yang perlu dititik beratkan bagi membolehkan dan memastikan pinjaman yang dipohon kelak boleh dipertimbangkan seterusnya diluluskan oleh Kerajaan. Perkara utama yang perlu dicari adalah tanah yang BOLEH dibina rumah kerana tidak semua tanah boleh dibina rumah. Perlu diingat juga, hanya 1 lot tanah sahaja dibenarkan jika menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Kelulusan khas perlu diperolehi jika ingin membeli 2 lot tanah dan biasanya hanya dibenarkan bagi kes-kes tertentu seperti tanah tersebut terlalu kecil untuk pembinaan sebuah rumah.

Beberapa perkara utama lain juga perlu diberi perhatian dan diketahui semasa memilih tanah, semasa membeli tanah, semasa membuat pinjaman dan seterus membina rumah. Antaranya :

1. Tanah Berangkai : Juga dikenali sebagai "Tanah Lot Lidi", di mana beberapa pemilik yang ada namanya dalam satu hakmilik/geran. Masalah utama yang sering berlaku adalah tidak semua pemilik bersetuju untuk menjualkan tanahnya. Dalam kes ini, ianya TIDAK BOLEH dibeli dengan menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Ianya tidak menjadi halangan jika kesemua pemilik bersetuju menjualkannya. Jika tidak, permohonan pecah lot perlu dibuat sebelum boleh membelinya.

2. Pecah Lot : Selain kes tanah berangkai yang memerlukan pecah lot, banyak juga kes lot tanah yang besar dan perlu dipecah-pecahkan lotnya kerana pembeli yang ramai.  Untuk tujuan penjimatan, biasanya urusan tukar nama dibuat serentak dengan permohonan pecah lot serta tukar syarat tanah kepada "bangunan". Ianya pembelian beresiko ditipu dengan sengaja dan kekadang terpaksa menempuhi jalan sukar seperti berlaku kematian pemilik semasa urusan sedang berjalan yang kemudiannya menjadi lebih parah bila waris tidak mahu meneruskan urusan penjualan tanah tersebut..                                                                                                                                 

Walau bagaimanapun, PakTeh telah terjebak dalam pembelian tanah yang memerlukan dipecah-pecahkan lotnya ini memandangkan harganya jauh lebih murah dan yang paling penting tanah yang sesuai serta PakTeh kehendaki...tanah yang tinggi berbukit serta berhampiran dengan Putrajaya-Cyberjaya. Bagi mengurangkan resiko, penjualan perlu dilaksanakan secara teratur seperti:
  • Melalui peguam yang dilantik dengan MOU/perjanjian yang jelas seperti maklumat tanah, harga jualan, lot cadangan dan sebagainya yang ditandatangani oleh semua pihak;
  • Tidak membayar harga penuh jualan tetapi deposit yang munasabah sebagai tanda komitment dalam anggaran kurang 10% daripada harga jual. PakTeh telah membayar RM5,000 dengan harga jualan dipersetuju (RM16/kaki persegi) RM80,000 selot tanah seluas 5,000 kaki persegi.
  • Penjual hendaklah melantik konsultan, perancang dan juru ukur (pemaju tanah), membina infra, mengurus pecah lot dalam tempoh yang dipersetujui. Setelah permohonan pecah lot selesai, barulah PakTeh melantik peguam, sign perjanjian jualbeli, memohon pinjaman (jika berkaitan) dan membayar penuh harga jualan mengikut keluasan sebenar yang diluluskan oleh Pejabat Tanah Daerah.Di peringkat ini, pembelian BOLEH menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan ataupun bank.
  • Pastikan infra telah dibuat seperti jalan raya, peparitan, api, air dan mendapat kelulusan daripada Pihak Berkuasa Majlis Daerah bagi memastikan urusan kelulusan pelan dapat di pohon.
  • Elakkan membeli tanah berangkai dengan terus memasukkan nama tanpa membuat pecah lot terlebih dahulu. Ianya memerlukan kos yang tinggi seperti kos premium tukar syarat tanah, juga urusan-urusan lain seperti kos infra dan sebagainya.. juga komitment semua penama. 
3. Tanah Pertanian : Tanah syarat pertanian boleh dibina rumah dan boleh menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan jika keluasanya lebih 2/5 hektar (1 ekar) dan atas nama seorang. Sehubungan itu, tanah pertanian yang keluasan kurang daripada itu TIDAK BOLEH dibina bangunan dan seterusnya TIDAK BOLEH dibeli menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Harga tanah lot status pertanian adalah lebih murah tetapi banyak kekurangannya. Sebaiknya tanah pertanian dapat ditukar syarat tanah kepada "bangunan" supaya ianya bernilai tinggi dan mudah untuk urusan bina bangunan.

4. Tanah Pajakan (Leasehold) : Tanah pajakan adalah tanah yang diberi tempoh oleh Pihak Berkuasa Negeri untuk tempoh tertentu biasanya 99 Tahun dan bermakna anda bukanlah pemilik yang mutlak. Apabila tamat tempoh pajakan, tanah anda akan diambil semula tanpa pampasan. Tetapi kebiasaanya anda boleh menyambung atau memanjangkan tempoh pajakan kepada tempoh maksima 99 Tahun dengan membayar sejumlah premium kepada pihak Kerajaan. 

Tanah pajakan yang ingin dibeli melalui kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan perlu mempunyai baki tempoh pajakan sekurang-kurangnya 15 Tahun daripada tarikh akhir bayaran balik. Ini bermakna, jika anda ingin membuat pinjaman tanah selama 30 Tahun, baki tempoh minima pajakan adalah 45 Tahun (15 + 30).

5. Sekatan Kepentingan : Sekatan kepentingan merupakan batasan atau sekatan ke atas hak-hak tuan tanah bagi maksud mengawal kepentingan tanah tersebut. Sekatan Kepentingan boleh dikenakan buat selama-lamanya atau untuk satu tempoh yang ditetapkan. Sehubungan itu, anda perlu mendapatkan kelulusan sekatan kepentingan apabila ingin membuat pembelian tanah atau membina rumah atas tanah sendiri menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan.

Biasanya, ia tercatat di sebelah bawah muka surat pertama hakmilik/geran seperti berikut : 


Membeli Tanah untuk tujuan membina rumah adalah mudah jika tahu caranya dan patuhi syaratnya. Jika kurang jelas, jika kurang nyata jangan lupa call atau whatsapp PakTeh di 019-353 3702. Jika tersilap nyata, tersilap bahasa PakTeh mohon maaf dan jangan lupa juga call atau whatsapp PakTeh di 019-353 3702 maklumkan apa yang sebenarnya. Jika punya pandangan juga tambahan, sila ajukan kepada PakTeh untuk dikongsikan.

Sekadar berkongsi ilmu untuk saling membantu. Semoga ianya dirahmati oleh Ilahi...ameen.

39 comments:

Khairul Izwan said...

Mcm mn nak call pak teh tuk mndapatkan lbh pencerahan tentang pembelian rumah?

muhd zahid said...

Assalamualaikum..

Pelaburan/pemilikan rumah mampu milik di Klang valley!!

Siapa2 yg berminat ingin membeli atau melabur dalam hartanah baru..sekitar klang valley..Harga murah..pm sy..insyaAllah..gain RM100k selepas rumah siap..(Pelaburan)..Lokasi menarik!!!

Gov loan boleh mohon!!
Top developer!!

012- 2363684 Zahid

jOhORiAn said...

pak teh, byk yg sy nak tahu ttg pembelian tanah ni.. boleh call pakteh??

PakTeh said...

khairul amin, johorian : boleh call aja at any time...24 jam sehari. jika tiada halangan pasti dijawab in shaa Allah. ya la, kekadang sedang berurusan atau sedang makan dsb pasti x selesa untuk menjawab. jika tidak, call balik sampai dapat...boleh kan.

Amirul Amir said...

Sy nak tnya.. kalau saya nih masih lagi student. dan mempunyai perancangan awal untuk membeli tanah kegunaan perniagaan.. macam mana ya.. lepas ka.?? apa prosuder dia.. & kalau boleh minta beri nasihat.. terima kasih..

PakTeh said...

amirul : PakTeh mahir urusan loan perumahan kerajaan yang layak khusus untuk kakitangan awam sahaja. maaf, PakTeh kurang pasti persoalan sebenar saudara.

Aniki Kun said...

Assalamualaikum.
Setelah dokumen yg di perlukan untuk permohonan loan membeli tanah, berapakah masa selalu di ambil sehingga cek di keluarkan

Fyda said...

Assalamualaikum...
Saya hendak membeli 1 lot tanah menggunakan pinjaman kerajaan. Buat masa sekarang, tanah tersebut masih dalam proses pecah lot. Pemilik meminta saya membayar 10% daripada harga tanah untuk tujuan booking tapak yang dikehendaki. Saya ingin bertanya, di peringkat manakah saya sudah boleh untuk memohon pinjaman kerajaan untuk membeli tanah tersebut? Pemilik tanah memberitahu geran pecah lot tersebut akan siap dalam masa 3 bulan lagi..
Mohon Penjelasan...

Terima kasih...

Fazie said...

Slm pak teh, nak tanya kalau kita nak angkat loan pinjaman kerajaan tanah lot & rumah sekali boleh ke?

wan said...

assalamualaikum..saya ingin bertanya..saya ada 3 relong tanah sawah satu geran yang mempunyai 2 nama.bahagian saya dlm 2 relong dan selebihnya nama ibu. saya ingin membuat rumah dengan pinjaman kerajaan.boleh pak teh terangkan dengan lebih detail..terima aksih

Unknown said...

Salam pok teh, adakah benar kalu membuat pinjaman pembelian tanah lot tanpa rumah interest rate lebih tinggi berbanding pinjaman membeli tanah yg telah ada rumah?

Hasmah Asfa said...

assalam pak teh
saya ingin bertanya pada pak teh ,jika saya ingin membeli tanah pertaniah sebanyak 6 ekar dalam 1 geran bolehkah saya memohon loan kerajaan?

PakTeh said...

aniki : walaikummussalam, tempoh tertakluk kepada banyak perkara.

fyda : walaikummussalam, setelah pecah lot selesai.penting utk diingatkan, jangan sampai nama terus dimasukkan di dalam geran ya.

PakTeh said...

fazie : walaikummussalam, boleh jika cukup semua syaratnya.

wan : walaikummussalam, telah dijelaskan caranya di atas. kalau x jelas juga, hubungi PakTeh ya. tQ

unknown 18 sept : walaikummussalam, tidak benar.

PakTeh said...

hasmah : walaikummussalam, boleh in shaa Allah. rujuk no 3 post di atas. tQ

Rina Ali said...

Salam, klw nk bli tanah skali dgn pinjaman utk bina rumah boleh x?

zulsubha abdullah said...

Klu beli tanah 5 ekar loan kerajaan boleh ke?

AinKaloi said...

kalau nak buat pinjaman kedua untuk bina rumah di atas tanah sendiri boleh ker?

never give up said...

Aslm pak teh betulke ada pindaan baru yg mnyatakan xboleh buat loan kerajaan ke atas tanah pertanian..

never give up said...

Aslm pak teh betulke ada pindaan baru yg mnyatakan xboleh buat loan kerajaan ke atas tanah pertanian..

Ridzuan ramli said...

As salam p.teh,saya tertarik dengan point tanah pertanian.tanah tersebut kurang daripada 1 ekar.adakah sy perlu menukar syarat kpd bangunan supaya sy boleh membuat pinjaman perumahan.

Erene Man said...

Assalamualaikum. Saya baru pergi tengok tanah lot untuk dijual. Kata broker jual tanah tersebut 3600kp adalah harga RM52K. Siap buat longkang dgn jalan untuk setiap lot (16 lot). Jadi apakah soalan yg saya perlu tanya lagi kpd broker tersebut sblm nk beli?

ina said...

Salam pak teh.. sy nak tanya sy dh kerja kerjaan setahun lbh..blom sah jawatan..tp jawtn ttp.. layak ke sy mohon pinjman kerajaan utk beli tanah & bina rumah?

Anonymous said...

salam pak teh... boleh ke kita buat pinjaman perumahan kerajaan untuk bina rumah di atas tanah berangkai yang mempunyai nama kita...? kalau boleh susah tak urusannya.?

Anonymous said...

Assalam.saya juga berminat membeli tanah dgn hatga 85k.boleh ke saya nak buat loan kerajaan?bagaimana caranya ya.ini tanah individu dan bercadang nk buat rumah

rashidah msalleh said...

Pak Teh. Saya dan suami nak beli rumah. Tapi kawassan tu berpaya/lembah berhampiran laut. Di Sarawak. Apa pendapat pak Teh tentang struktur tanah tu ye. kalau dapat membantu?

Ali Bobo said...

assalamualaikum pak teh. saya ada nk beli satu ekar tanah bendang. bolehkah buat loan tuk beli tanah satu ekar tu? saya kerja swasta.terima kasih

Ali Bobo said...

assalamualaikum pak teh. saya ada nk beli satu ekar tanah bendang. bolehkah buat loan tuk beli tanah satu ekar tu? saya kerja swasta.terima kasih

Ank Jati Pahang Pahang said...

Sekiranya sy sudah membuat pinjaman perumahan kali pertama... Masih layak ke saya utk membuat pinjaman melalui pebendaraan utk membeli tanah...

nasi kerabu said...

Salam Pak Teh. Nak tanya, mak mentua saya dah selesai potongan untuk rumahnya (loan kerajaan), tinggal lagi nak ambik geran, soalan: adakah apa2 perlu di bayar semasa nak ambil geran nanti?

nasi kerabu said...

Salam Pak Teh. Nak tanya, mak mentua saya dah selesai potongan untuk rumahnya (loan kerajaan), tinggal lagi nak ambik geran, soalan: adakah apa2 perlu di bayar semasa nak ambil geran nanti?

Anonymous said...

Salam Pak Teh,saya ada membeli Tanah Pecah Lot dikawasan saya. Namun tiada geran yang dipindah milik dan tiada geran individu atas nama saya. Cuma setelah membuat pembelian, saya hanya diberi S&P sebagai bukti pembeli tanpa geran. Adakah dokumen S&P itu selamat, atau pecahan geran masih diperlukan supaya tiada berlaku hal2 yang berbangkit selepas ini. Mohon Pencerahan dari Pak Teh

Anonymous said...

salam pak teh, sy ada membeli tanah yang dipecahkan menjadi lot banglo, tanah masih status pertanian dan geran masih lagi hanya terdapat nama penjual, yang menjadi masalahnye sebahagian tanah tersebut iaitu 4 lot di hadapan sahaja yang ditandakan dan akan diambil alih oleh kerajaan bagi membina lebuhraya, iaitu termasuk lot saya,

1)Persoalan pertama, dari pemahaman saya kesemua pembeli-pembeli adalah berhak menuntut pampasan yang akan dibayar walaupun lot2 mereka tidak diambil alih.....adakah betul
2) bagaimana darisegi pembayaran pampasan oleh kerajaan, adakah kerajaan pembayar terus pada lot2 banglo yang terlibat atau pemegang amanah atau, syarikat Penjual yang memjual tanah lot banglo tersebut

Muhammad Fairuz Samdin said...

salah pak teh..sy ingin buat pinjaman dkt lembaga perumahan sektor awam.. boleh ke tidak pinjaman sy lulus 195K jika ade pemotongan biroangkasa sbyk Rm448 dan gaji bersih sy Rm1747.28..

PakTeh said...

fairuz : walaikummussalam, lulus in shaa Allah.

PakTeh said...

fairuz : walaikummussalam, lulus in shaa Allah.

Dewi Rumapea said...

Salam pembuka!
Nama saya Dewi Rumapea, saya dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan media ini untuk menginformasikan semua dalam kelompok ini mencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. beberapa bulan yang lalu, aku finansial turun dan saya memutuskan untuk mencari pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh orang di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal dan asli disebut Ibu Glory, pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan jumlah pinjaman dari Rp500,000,000 tanpa stres pada tingkat bunga 2% yang merupakan terjangkau tingkat bunga untuk saya.

setelah transfer kredit saya ke rekening bank saya, saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan telah mentransfer langsung ke rekening saya dengan Ibu Glory tanpa penundaan. Karena saya berjanji ibu bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi Ibu Glory melalui email:gloryloanfirm@gmail.com

Saya menggunakan waktu ini untuk menginformasikan semua yang anda juga dapat menghubungi saya di email saya: dewiputeri9@gmail.com dan Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan mengatakan kepada saya tentang Ibu Glory, Dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Glory, Anda dapat juga menghubungi dia melalui email:utariwirmayaty@gmail.com Sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT untuk menggunakan Ibu Glory mengubah cerita keuangan saya dan sekarang saya seorang pemilik bangga bisnis saya sendiri, semoga Allah terus memberkati Ibu Glory dan terus menggunakan nya untuk membantu kita semua dalam kesulitan keuangan

Fedrick Power said...

FEDRICK POWER | Hello, Adakah anda sedang mencari Kewangan / Pemberi Pinjaman yang sah dan dipercayai? Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda memerlukan bantuan kewangan segera? Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Kami menawarkan semua jenis pinjaman pada kadar faedah 2% kepada individu, syarikat dan syarikat pada terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. Kami menyalurkan apa-apa jumlah pinjaman ke mana-mana destinasi jadi hubungi kami hari ini untuk mendapatkan pinjaman segera hari ini. Hantar kami e-mel kepada: (fedrickpowerloanfirm926@gmail.com)

Agen DominoQQ said...

thanks min..

Post a Comment