Dapatkan pandangan PakTeh..!

Thursday, November 10, 2011

Nasihat Kerajaan Untuk Elak Denda Lewat...

 SENARAI SEMAK UNTUK MENGELAK DENDA LEWAT

TUAN/PUAN,

BERIKUT ADALAH TANGGUNGJAWAB PEMINJAM UNTUK MENGELAK DIKENAKAN DENDA LEWAT OLEH PEMAJU :

1.       PERJANJIAN JUALBELI DIBACA DAN DIFAHAMI SEBELUM   MENURUNKAN TANDATANGAN;

2.  PERMOHONAN YANG LENGKAP DIKEMUKAKAN KEPADA BAHAGIAN PINJAMAN PERUMAHAN (BPP) TIDAK LEWAT 7 HARI DARI TARIKH PERJANJIAN JUALBELI;

3.       PERMOHONAN PINJAMAN MESTILAH LENGKAP UNTUK MENGELAKKAN DITOLAK/KUIRI;

4.       BORANG CAGARAN HENDAKLAH DITANDATANGANI DI HADAPAN PEGUAM DENGAN  SEGERA  UNTUK DIKEMUKAKAN KEPADA BPP  TIDAK LEWAT 14 HARI DARI TARIKH SURAT KELULUSAN;

5.       PEMINJAM HENDAKLAH MEMASTIKAN :
I)             PEGUAM MENDAFTARKAN DOKUMEN CAGARAN DENGAN  SEGERA UNTUK DIKEMUKAKAN KEPADA BPP TIDAK LEWAT 30 HARI DARI TARIKH BORANG CAGARAN DITANDATANGANI OLEH BPP.
II)  WANG BEZA TELAH DIJELASKAN/BOLEH DIJELASKAN BAGI MEMBOLEHKAN PEGUAM MEMBUAT PENGESAHAN KEPADA BPP.

6.       PEMINJAM HENDAKLAH MEMASTIKAN SUPAYA PEMAJU MENGEMUKAKAN :
I)             TUNTUTAN BAYARAN SELEPAS URUSAN CAGARAN HARTA KEPADA
II)            KERAJAAN DISEMPURNAKAN.
III)          SURAT TUNTUTAN BAYARAN MENGIKUT TARIKH INVOIS.
IV)   SURAT TUNTUTAN BAYARAN YANG LENGKAP BERSERTA SIJIL ARKITEK.

7.  PEMINJAM HENDAKLAH SENTIASA BERURUSAN DENGAN PEGUAM DAN PEMAJU UNTUK MENGELAKKAN DENDA LEWAT.


Jika masih kurang yakin sila ke http://loankerajaan.blogspot.com/p/hubungi-kami.html

9 comments:

Anonymous said...

helo,sy ni kakitangan awam berumur 31 thn dan memiliki tanah sendiri namun blm mempunyai rumah sendiri.sy bercadang utk membina rmh atas tanah sendiri tp risau jika gaji lepas atau tidak dan berapa kelayakan yg dapat utk membina rumah..gaji sy setakat ini adalah rm1200 bersih.mampukah sy membina rumah sendiri dgn gaji yang ada?

Anonymous said...

salam Pak Teh,
Nak tanya..saya dengar citer, loan kerajaan dah tak ada lagi selepas Jun2014,sebab semua akan diserahkan kepada pihak bank.Apakah itu benar?t/kasih

Anonymous said...

Helo pak Teh, nak tanya skit... Selalunya berapa lama tempoh yg diambil untuk peguam buat proses hakmilik dan pembayaran dikeluarkan kepada pemaju?

Anonymous said...

Tuan,
Selamat sejahtera, bolehkah saya minta tolong? Bagi kes urusan cagaran, adakah pihak peguam kena tunggu surat dari BPP? Boleh pihak peguam terus uruskan gadaian tanpa surat dari BPP?
Sekian terima kasih.

Anonymous said...

SALAM,,SAYA NK TANYA..SAYA DA BELI RUMAH GUNA LOAN KERAJAAN N BPP DA BAYAR 80% PD PEMAJU..N PEMAJU DA MOHON BAYARAN LAST PAYMENT LG 20% TP PIHAK BPP TAK DAPAT BUAT BAYARAN DALAM MASA 14 HARI SEPERTI DALAM PERJANJIAN ATAS ALASAN PROSES BAYARAN XDPT DIBUAT KERANA DALAM PROSES PENYELENGGARAAN SISTEM..SO PEMAJU CAS PD SY UNTUK DENDA LEWAT..BOLE KE SY DAPATKAN BALIK BAYARAN DENDA LEWAT YANG DA DIBAYAR KERANA KELEWATAN PADA PIHAK BPP BKN NYA ATAS KESILAPAN PEMBELI..N BAGAIMANA CARANYA SY BOLE MENUNTUT DUIT DENDA LEWAT DARIPADA BPP?

kira maximus said...

Salam pak teh macam mana saya nak semak bank lambat bayar kepada pemaju. Saya pinjam loan goverment. Terima kasih

Lisa Jeffersom Loan Firm said...

Halo,
Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Jika u ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya?
Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek?
datang lagi karena kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami memberikan pinjaman kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan bantuan untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami dapat diandalkan dan memberikan manfaat dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email: lisajeffersomloanfirm@gmail.com atau lisajeffersomloanfirm@cash4u.com

Dina Rofiq said...

Halo teman-teman, harap berhati-hati dengan orang-orang yang menawarkan pinjaman jika Anda tidak mengenal mereka secara fisik. Saya ditipu sekali oleh mereka. jika seseorang meminta Anda untuk membayar di muka bahkan jika Anda memenuhi syarat untuk pinjaman, itu adalah penipuan. abaikan dia jika Anda tidak dapat diverifikasi keaslian perusahaan yang menawarkan pinjaman. Untuk membayar biaya untuk memproses pinjaman internasional tidak salah terutama ketika Anda tidak memiliki agunan. Tetapi karena begitu banyak orang yang menggunakannya untuk menipu, itulah mengapa orang berpikir itu salah. Tapi itu adalah risiko ketika Anda tidak tahu perusahaan pinjaman sendiri atau ketika Anda tidak memiliki seseorang yang tahu perusahaan. Satu-satunya perusahaan yang saya percaya di mana saya punya saya venture pinjaman kepercayaan modal pinjaman perusahaan yang berbasis di Italia. inlaw saya yang tinggal di Italia, mengarahkan saya kepada mereka dan membantu saya untuk memproses pinjaman di sana dan itu ditransfer ke rekening saya di Indonesia dalam beberapa hari. email perusahaan adalah (venturecapitaltrust@hotmail.com) Jika Anda membutuhkan pinjaman mendesak, Anda dapat mengirim email kepada mereka..

appik said...

Salam Pak Teh,

Kalo kelewatan berpunca daripada masalah pemaju macam mana? pembeli juga ke yang kena tanggung bayaran dendan lewat? Ini untuk rumah siap..

Terima kasih atas pandangan..

Post a Comment