Dapatkan pandangan PakTeh..!

Tuesday, December 20, 2011

Persiapan Awal dan Budget...untuk membeli rumah.

Saudara seorang kakitangan kerajaan dan ingin membeli rumah dengan menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan (PPK). Membeli rumah merupakan pengalaman pertama seumur hidup hampir kepada semua orang. Justeru itu, ianya bukannya suatu perkara yang mudah tetapi jika kita mengetahui tentang selok belok yang betul dan mempersiapkan diri dengan pengetahuan yang sepatutnya sebelum membuat keputusan membeli, ia sebenarnya tidaklah sesukar mana. Kongsikan bersama jika ada yang ingin ditambah, tanya PakTeh jika kurang pasti!

Antara yang perlu diberi perhatian adalah persiapan awal dan budget... apabila telah bersedia untuk membeli rumah. Berdasarkan pengalaman PakTeh, ramai yang terkejut dengan kos yang terpaksa mereka tanggung setelah membayar duit cengkeram dan bersetuju untuk menempah sesebuah unit rumah. Ada yang masih kurang pasti kelayakan dan keperluan awal setelah membeli rumah. Pastikan Saudara baca persiapan awal dan budget yang perlu diketahui ini khusus untuk saudara yang menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan :-
 1. Deposit - walaupun Pinjaman Perumahan Kerajaan memberikan pembiayaan sehingga 100% berdasarkan kelayakan, sebaiknya pastikan saudara mempunyai budget 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli sebagai deposit.  Sebagai contoh, jika harga rumah yang hendak dibeli adalah RM300,000 maka saudara perlu mempunyai budget RM30,000 untuk wang deposit 10% tersebut.  Jika ini merupakan pembelian pertama, maka anda mempunyai pilihan untuk mengeluarkan simpanan Akaun 2, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) anda.
 2. Kos Guaman dan lain-lain - berdasarkan pengalaman PaKTeh, pembeli perlu menyediakan tambahan 5% daripada harga rumah untuk kos-kos berkaitan pembelian rumah dan urusan pinjaman seperti kos guaman, duti setem, urusan pinjaman dan sebagainya. Sebagai contoh, jika harga rumah yang hendak dibeli adalah RM300,000 maka saudara perlu mempunyai budget RM15,000 untuk kos tersebut sebanyak 5% tersebut. Kos ini dapat dikurangkan jika saudara  membuat pembelian rumah pertama kerana duti setem yang lebih rendah (berdasarkan Bajet 2011 duti setem hanya 50% untuk pembelian rumah  pertama). Jika tidak, saudara perlu mencari sumber lain seperti tabungan, pinjaman peribadi, keuntungan jual rumah yang lain dan sebagainya.
 3. Kes Bina Rumah - jika saudara ingin membina rumah sendiri maka saudara perlu mempertimbangkan budget perundingan dan perkhidmatan akitek sehingga pelan diluluskan anggaran 5% dari harga rumah. Kos arkitek 2%, C&S engineer 1% and M&E engineer 1%.. kalau ada QS campur laa lagi 1%.. So sekali lagi, jika bercadang untuk membina rumah RM300,000 maka kena tambah RM15,000 untuk urusan tersebut... boleh kan! (Bermula 2015 saudara perlu sediakan tambahan lagi 6% untuk GST).
 4. Kelayakan Asas - perkara ini perlu difahami sebelum saudara membuat komitmen untuk membeli rumah dan seterusnya membuat permohonan pinjaman. Kelayakan asas bagi membolehkan membuat permohonan PPK adalah :
  • Pegawai Tetap yang sedang berkhidmat dalam Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri atau Badan Berkanun atau Pihak Berkuasa Tempatan;
  • Warganegara Malaysia;
  • Telah berkhidmat sekurang-kurangnya satu (1) tahun dan telah disahkan jawatan; dan
  • Bukan seorang bankrap atau siberhutang hukuman atau seorang tidak berkemampuan kewangan atau sedang diambil tindakan tatatertib bagi tujuan buang kerja.
 5. Kelayakan Pinjaman - ramai yang keliru berkaitan kelayakan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Terdapat 2 perkara yang sering digunakan untuk menentukan kelayakan :
  • Peraturan BPP : kelayakan pinjaman adalah berdasarkan kepada gaji pokok mengikut jadual seperti di dalam pekeliling dengan syarat potongan gaji tidak melebihi 60% daripada gaji pokok (tidak termasuk potongan lain).
  • Peraturan Jabatan : sesetengah jabatan mempunyai peraturan pentadbiran bagi menyokong sesuatu permohonan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Peraturan yang sering digunapakai adalah jumlah potongan tidak boleh melebihi 60% daripada jumlah pendapatan (gaji pokok+elaun-elaun) termasuk potongan lain yang berada di dalam slip gaji. Oleh itu, pastikan dahulu sama ada jabatan saudara ada mengunapakai peraturan ini sebelum membeli rumah.
Jika saudara mendapati bahawa saudara telah melepasi syarat dan mempunyai budget yang diperlukan seperti yang telah dinyatakan di atas, saudara bolehlah terus ke langkah seterusnya untuk memiliki rumah iaitu memilih rumah. Jumpa saudara di dalam topik seterusnya...jika saudara kurang pasti, tanyalah PakTeh.

154 comments:

Deanz Eilyanzo said...

tq palteh

azrax said...

gambar kat profil fb tu Pak Teh ker? macam muda lagi dalam gambar tu.

PakTeh said...

DE : sama-sama.
azrax : memang muda lagi azrax...hihi. nape ya? mungkin sebab pilihan nama "PakTeh" yang membayangkan ianya tua. tua ilmu untuk dikongsi bersama, insyaAllah.

Anonymous said...

ape maksud bankrup dan siberhutang hukuman dalam kes penjawat awam pak teh?tq

PakTeh said...

Sekadar berkongsi ilmu, “siberhutang hukuman” adalah sama erti dengan istilah barunya “penghutang penghakiman’ ertinya orang yang bertanggungan di bawah mana-mana penghakiman bagi pembayaran wang. Sebagai contoh, seorang pegawai mendapat surat amaran bank kerana tidak membayar hutang bank yang membolehkan pihak bank membawanya ke mahkamah atau diambil tindakan undang-undang sehingga menyebabkan beliau boleh diistihar bankrap.

Key-word yang saya boleh dapati adalah jika seseorang itu diberi hukuman (spt surat amaran) sehingga boleh mengakibatkan seseorg diistiharkan bankrap maka ia boleh anggap sebagai “siberhutang hukuman”.

semoga membantu.

Anonymous said...

kalau umur skrg 54 (guru pencen 60 thn) brp thn pinjaman yg mgkin d luluskan...? tq

PakTeh said...

ooo...maksima tetap 30 tahun. semoga membantu.

Anonymous said...

owh..rupanya banyak yg perlu disediakan kalau nak bina rumah sendiri..10% drpd harga rumah...boleh minta nasihat..apa beza bina rumah sendiri menggunakan loan perumahan dengan loan peribadi..

PakTeh said...

membeli rumah memang perlu modal yang banyak tetapi terbaiknya pinjaman perumahan kerajaan (ppk) adalah ia meberi pinjaman 100%...dan kalau yang terlebih bijak tuu, leh lebih 100%...hihi

perbezaan yang saya nampak adalah sumber pinjaman yang berbeza. jika detailnya, loan peribadi biasanya tempoh bayaran baliknya singkat iaitu 15 tahun manakala ppk maksima 30 tahun.

semoaga ada benarnya.

Anonymous said...

kalau ppk, biasanya berapa peratus kadar faedahnya ye? tq

PakTeh said...

4% atas baki berkurangan iaitu bersamaan jika bank faedahnya 2%. semoga membantu.

Anonymous said...

Salam Pak Teh,

Saya berminat untuk memohon pinjaman perumahan dr Perbendaharaan buat kali pertama. Gaji hakiki semasa saya ialah RM1670.40 di mana kelayakan pinjaman saya adalah RM205,000.00

Untuk makluman saya tlh menandatangani persetujuan utk SBPA yg pada mulanya dijadualkn berkuatkuasa pada 1 Januari 2012. Malangnya SBPA ini ditangguhkan ke satu masa yg akan ditentukan kemudian.

Secara praktikalnya, menerusi skim ini saya akan menerima kenaikan sebyk RM174.60 yang menjadikan gaji hakiki saya sbyk RM1845.00. Pergerakan gaji saya akan bermula pd bulan April 2012 dan saya dijangka menerima kenaikan sebanyak RM145.00 mengikut "Jadual Pemindahan Gaji dan Penetapan Pergerakan Gaji" dan seterusnya gaji hakiki saya bermula April 2012 sebanyak RM1990.00

Untuk rujukan BPP, rumah yang akan saya beli berharga RM244,810. Saya telah menjelaskan 10% @ RM24,481 pendahuluan kepada pemaju utk tindakan selanjutnya.

Soalan saya :-

1)Sekiranya SBPA ini diteruskan dlm masa terdekat, adakah saya boleh memohon pinjaman sebanyak RM220,000 yang mana ianya melebihi kelayakan sedia ada saya?

2) Adakah saya blh dipertimbangkan untuk memohon pinjaman ini walaupun gaji hakiki saya akan menjadi RM1990 dan amat hampir mencecah gaji minimum RM2000 untuk kelayakan pinjaman RM255,000? Ini kerana mengikut rujukan saya, bayaran balik pinjaman akan dilakukan selepas tempoh 18 atau 24 bulan slps kontrak ditandatangani (betul ke?)

Mohon penjelasan & maklumbalas seblm saya menghantar borang ke Bhg. Admin pejabat saya & seterusnya ke BPP.

PakTeh said...

walaikummussalam....

ok...saya jelas dengan situasi.

jawapan saya :
1. kelayakan adalah berdasarkan gaji pokok yang diterima semasa. jika gaji sbpa meningkat bermakna kelayakan juga meningkat berdasarkan jadual tetapi perlu dibuktikan dengan slip gaji atau salinan kew.8.
2. tidak layak kerana kelayakan adalah berdasarkan gaji pokok yang diterima semasa (tiada rayuan pernah dipertimbangkan untuk kelayakan lebih dengan alasan apapun). bayaran balik adalah apabila tuntutan mencapai 95% atau 18 bulan dari tarikh setuju terima pinjaman...mana yang TERDAHULU.

semoga membantu.

Anonymous said...

Pak Teh, Anonymous replied :-

OK, noted with thanks.

REDHA.... :)

nway tq for ur kind explanation... at least tidak mengharap padi di seberang. & one more think, i considering to choose Takaful Etiqa for the insurance.. may we can work together Pak Teh.. insyaallah..

PakTeh said...

sama2...insyaAllah dapat kita "berkongsi ilmu, saling membantu" dilain ketika. at any time please cal 0193533702, jika berminat dengan perkhidamatan PakTeh. terima kasih.

Anonymous said...

gaji sy trmasuk elaun rm3075. bersih selepas potongan rm2595. adakah sy lyk meminjam sbyk rm250000? Pak Teh tolong kirakn kelaykn sy. terima kasih

PakTeh said...

untuk menentukan kelayakan perlu maklumat gaji pokok. walau bagaimanapun, untuk kelayakan leh rujuk : http://loankerajaan.blogspot.com/p/syarat-loan-rumah.html dan baca sesekali dengan : http://loankerajaan.blogspot.com/2012/01/isu-potongan-gaji-melebihi-60.html ...semoga membantu.

Anonymous said...

Salam Pak Teh,

adakah kos di bawah ini wajib bayar jika buat "loan Gvnment"...Peguam menyatakan,kos di bawah adalah sebahagian dr Kos "Loan Agreement".

Property Sale Agreement (PSA)
Property Purchase Agreement (PPA)
Memorandum of Charge & Annexure
Stamp Duty on PSA

tq.

Kamal said...

Salam Pak Teh.

Saya nak buat Pinjaman perumahan jenis V ( tukar dari bank ke kerajaan). Harga semasa beli dulu 170000. Apa yang saya ingin tahu ialah:
1. Bolehkah saya meminjam lebih dari 170000 dari kerajaan atau sehingga kelayakan maksimum?
2. Berapakah pula anggaran kos peguam yang perlu dibayar?
3. Jika saya memilih peguam lain (bukan peguam yang dulu) adakah kosnya sama juga?

Terima kasih.

PakTeh said...

walaikummussalam tuan...

1. boleh jika pengesahan penyata baki hutang melebihi amaun tersebut.
2. kos peguam berbeza2 dan perlu dibuat perbandingan. pentingkan mahirnya peguam dan bukan murahnya. anggaran rm2500.
3. seperti jawapan 2, tanya beberapa peguam dan bandingkan.

semoga membantu.

Anonymous said...

assalamualaikum..
saya nk tanya la...sy DG 41 yang skg gj pokok sy RM 2238.55...klyakan pinjaman sy Rm 241k xsilap sy..sy ingin membeli rumah second dlm hrga 150k...mknya nya 10% sy pelukan ialah 15K..adakah ianya perlu ditambah untuk kos guaman da sebagainya...bagaimana prosesnya..bleh Pak Teh terangkan bagaimana sy perlu uruskan semua perkara ini..adakah sy perlu membuat permohonan dahulu sebelum membeli rumah...

ani_dipsy... ;-) said...

assalamualaikumPak TEh,
"4% atas baki berkurangan iaitu bersamaan jika bank faedahnya 2%." yang saya faham, kalau atas baki berkurangan jumlah bayaran balik akan turut berkurangan jg la? tapi, kenapa kadar byrn balik pinjaman adalah sama setiap bulan sampai la 30 tahun?? boleh Pak Teh terangkan.. terima kasih...

PakTeh said...

walaikummussalam cikgu....
ok...rm15k bagi wang deposit aja cikgu..perlu ada budget untuk urusan guaman, stamping, pindahmilik dsb lebih kurang rm7k.

untuk urusan dan prosesnya, seeloknya email ke pakteh@muslim.com kerana lain harta lain caranya.

cikgu perlu sign perjanjian terlebih dahulu sebelum boleh memohon pinjaman. terima kasih.

PakTeh said...

walaikummussalam ani...
bayaran balik pinjaman perumahan memang rendah sebab telah dikira secara keseluruhan dengan kadar baki berkurangan. untuk tunjuk secara terperinci ia memerlukan data perkiraan setiap bulan bagi menunjukkan cara perkirannya yang tidak sesuai utk ditunjukkan diruangan ini.
untuk nampak kesannya, cuba suruh bank kira bayaran balik pinjaman dengan kadar yang sama. terima kasih.

Anonymous said...

salam pakteh kalu sy wat pinjaman perumahan 200ribu selam a 360 bulan...berapa byrn bulanan ye...

PakTeh said...

walaikummussalam...
sebulan lebih kurang rm1,020. untuk kiraan lebih tepat memerlukan maklumat umur dan nilaian harta. semoga membantu.

PuanHas said...

Assalamualaikum pakteh..
Suami saya tentera ingin membeli rumah yang dijual oleh kawannya. Harga rumah yang dijual RM130K. Oleh kerana suami ingin membuat loan kerajaan, penilai telah menilai rumah itu sekitar RM 120K dan bayaran pinjaman selama 30tahun. Baki dalam 10-15K perlu disediakan untuk dibayar kepada kawannya selaku penjual rumah dan juga kos guaman.
SOALAN :
1.Memandangkan kami tidak mampu untuk menyediakan 10-15K secara cash, boleh atau tidak kami membuat pinjaman perumahaan kerajaan secara bersama (saya juga kakitangan kerajaan DG41)?
2. Bagaimanakah pengiraan untuk loan bersama
3. Bolehkah suami saya membuat loan sebanyak 70% daripada harga rumah yang dinilai..manakala saya 30%?
4. Sekiranya rumah dinilai sebanyak RM120K, boleh atau tidak kami memohon pinjaman bersama sebanyak RM30-35K?

harap dapat membantu :)

PakTeh said...

walaikummussalam puan has....

ok, cuba dahulu buat rayuan dgn penilaian jika belum.

jawapan PakTeh :
1. boleh tetapi secara peribadi agak rugi kerana jumlah beza amat sedikit atau puan sahaja membuat pinjaman tersebut...pasti layak penuh. bagi PakTeh, terbaiknya adalah 1 harta bagi 1 kelayakan pinjaman. sekadar pandangan.
2. maaf, saya kurang jelas dgn soalan. boleh princikan?
3. boleh, pecahan adalah mengikut persetujuan masing2.
4. maaf juga, saya kurang jelas dgn soalan ini.
semoga membantu dan mendapat respon dari 2 soalan yg belum dijawab.

Anonymous said...

salam pak teh,,
saya ada soalan, sy ingin membeli sebuah rumah..tepi apa yang diterangkan oleh pemaju sy perlu mengikut beberapa step yang diberi utk proses ini :

a)sy perlu booking dahulu..
b)bt perjanjian utk membeli tanah
c)kemudian bt lg perjanjian utk loan rumah pulak..

kiranya boleh ke sy bt 2 kali loan utk urusan ini...had sy pula hanya 205k
adakah layak sy membuat pinjaman kerajaan itu..

Puanhas said...

Terimakasih pakteh
Maaf soalan saya agak keliru sikit. Saya telah dimaklumkan oleh suami bhw dia sebenarnya layak utk loan kerajaan 130k. tetapi oleh kerana hendak mengurangkan bayaran bulanan , suami akan memohon loan sebanyak 120-125k sahaja. bakinya dibayar secara tunai. Saya dalam proses untuk mengeluarkan kwsp bagi membayar baki pembelian rumah itu dan juga kos peguam.Saya tidak jadi untuk membuat pinjaman bersama.
Pakteh , katakan saya belum pernah memohon loan kerajaan & berminat hendak membeli tanah lot .. bagaimanakah caranya untuk membuat permohonan? apakah yang perlu saya sertakan untuk menyokong permohonan tersebut? adan sekiranya saya ingin membina rumah di atas tanah lain (di atas tanah pusaka bukan tanah lot yg saya akan beli itu)..bolehkah saya memohon loan kerajaan kali ke dua?

PakTeh said...

salam anonymous...

ok..kes ini adalah kes membeli tanah kemudian membina rumah. untuk pinjaman, perlu urus pembelian tanah sehingga selesai bayar dan kemudian baru urus untuk pinjaman rumah pula.

soo, memang perlu 2 kali loan dan masih dianggap sebagai pinjaman pertama. berdasarkan maklumat yang diberikan, puan layak memohon. semoga membantu.

PakTeh said...

sama2 puan...

ok, jawapan PakTeh :
1. untuk beli tanah lot, pastikan tanah boleh dibina bangunan dan syarat tanah lain. cara memohon pinjaman adalah lantik peguam, ttgn snp, lengkapkan borang permohonan dan hantar ke bpp.
2. dokumen yang perlu disertakan bergantung kepada kes. berbeza kes maka berbeza dokumennya. sebaiknya, setelah jumapa tanah yang berkenan, leh tanya PakTeh lagi. yang wajib adalah salinan geran/hakmilik.
3. jika telah membeli tanah, tidak boleh menggunakan pinjaman untuk membina di rumah lain kerana seorang kakitangan hanya dibenarkan membeli 1 lat harta sahaja pada 1 masa.
4. loan kedua boleh dipohon setelah menyelesaikan pinjaman pertama tetapi biasanya kelayakan adalah sangat rendah.

...semoga membantu.

Anonymous said...

salam Pak Teh...

terima kasih atas info tentang membuat loan 2 kali utk tanah dan rmh..
ikut penerangan Pak Teh :

"ok..kes ini adalah kes membeli tanah kemudian membina rumah. untuk pinjaman, perlu urus pembelian tanah sehingga selesai bayar dan kemudian baru urus untuk pinjaman rumah pula."

- maksud Pak Teh sy perlu selesaikan pinjaman tanah dahulu shingga selesai kesemuanya (hingga 30 thn)?

- dalam tempoh itu adakah sy tidak boleh membuat loan kedua untuk mbina rumah diatas tapak itu...

- tp pemaju menerangkan selesai bt loan tanah, sy boleh terus memohon loan kedua utk membina rumah...

mohon penerangan dr Pak Teh...
Terima kasih

PakTeh said...

walaikummussalam...

sama2..uruskan pinjaman tanah hingga selesai bayaran bermaksud sehingga penjual tanah dapat wangnya kemudian boleh urus pinjaman bina rumah pula. semoga membantu.

puan has said...

Terimakasih pakteh...kalau ada masalah sy akan bertanya lg..semoga dimurahkan rezeki

PakTeh said...

sama2 puan has, senang2 datang la lagi. PakTeh akan cuba jawap jika ada soalan ya. semoga ceria selalu dan dimurahkan rezeki puan jua.

Puan Has said...

Salam pakteh,
apakah maksud kontra. contohnya penjual rumah loan kerajaan & pembeli ingin membuat loan gov.

PakTeh said...

walaikummussalam puan... macam pernah bertanya sebelum nee puan atau kebetulan nama serupa hihi.

kes kontra adalah apabila pembeli menggunakan pinjaman kerajaan untuk membeli harta yang masih digadai kepada kerajaan. semoga membantu.

PuanHas said...

terimakasih atas penerangan pakteh
dulu sy tanya soalan lain..hihi sy telah pun mendapat sedikit maklumat mengeni rumah yang hendak dijual daripada kak wan ( kakitangan pemaju yg dipertanggungjwbkan oleh penjual utk mencari pembeli rumah). Rumah ini sudah mempunyai geran tanah , tetapi masih belum cukup tempoh 5 tahun (30hb Julai 2012 genap 5 tahun).Oleh kerana sudah ada persetujuan antara suami sy dgn penjual yg mana mahu mempercepatkan proses S&P, penjual telah dikenakan tax.Buat masa ini masih tertangguh untuk membayar tax kerana penjual tidak dapat menyediakan sejumlah duit yg dikehendaki. Kini sy sedang berusaha untuk membantu suami untuk membayar 10% drp harga rumah walaupun tidak diminta oleh penjual.Mengenai peguam pula.. sy telah meminta kakwan untuk mencarinya. dan daripada penerangan kakwan penjual & pembeli akan berurusan dgn satu peguam sahaja. Saya telah meminta kak wan untuk melantik peguam itu sbg peguam pembeli dan penjual boleh tumpang dgn syarat membayar caj peguam yang berkaitan dgn urusan penjual sahaja. Buat masa ini kakwan ini menjadi orang tengah kerana dia akan membantu penjual dan pembeli. tidak pula saya bertanyakan adakah dikenakan bayaran. Jadi skarang ini sedang menunggu penjual membayar tax dan mendapatkan statement loan

NAZA RORINE said...

Salam Pak Teh,ingin bertanya...saya ada membeli lot rumah dengan pinjaman kerajaan yang pertama lebih kurang 9 tahun yang lalu...dan sekarang saya ingin membuat pinjaman kedua untuk membina rumah di atas lot yang berlainan..kelayakan pinjaman saya sekarang ini ialah RM320k...soalannya adakah saya layak dan berapakah jumlah pinjamannya..mohon penjelasan...

PakTeh said...

ooo sama2 puanHas. semoga dimudahkan urusan puan.

PakTeh said...

walaikummussalam tuan...

1. pinjaman bina rumah masih dianggap pinjaman pertama.
2. layak jika cukup syaratnya.
3. kelayakan adalah rm320k ditolak jumlah pinjaman tanah sebelum ini.

semoga membantu.

husni said...

saya seorang penjawat awam gaji hakiki RM3,000 dan bercadang nak beli apartment harga RM230,000. Jika saya selesaikan deposit + law fees dll. Adakah saya dapat refund balik sekiranya Bahagian Pinjaman Perumahan luluskan 100 peratus pinjaman rumah berkenaan iaitu RM230,000. Mohon jawapan Pak Teh

PakTeh said...

untuk makluman tuan, 100% pinjaman adalah berdasarkan harga harta sahaja dan tidak termasuk law fees. justeru itu, wang deposit akan dikembalikan jika mendapat pinjaman 100% daripada harga rumah. semoga membantu.

Anonymous said...

salam,

Saya telah semak kelayakan saya adalah RM280,000, dan nilai harta adalah RM 280,000 juga. Oleh itu, adakah saya perlu membayar MRTA yang dikenakan oleh pihak insurans BPP terlebih dahulu atau boleh dimasukkan ke dalam amaun pinjaman. Mohon bantu.

terima kasih.

mar

PakTeh said...

walaikummussalam...

ooo ok, mrta akan ditamabah dan dimasukkan sebagai jumlah tambahan dalam pinjaman. semoga membantu.

Anonymous said...

1.sy nk tanya ckit pakteh. sy penjawat awam dn kelayakan sy 205k. harga rumah pulak 212k. jd developer mintak 7k utk byr baki duit rumah dan 6k utk law fees. selain drpd bayaran tersebut, ada x sebrng kemungkinan utk sy buat bayaran lain?

2. kemudian, adakah sy perlu buat byrn law fees slps loan lulus ataupun seblm loan lulus?

dlm kekeliruan. harap dpt membantu.

PakTeh said...

1. ada tetapi jumlahnya minima seperti wang proses dsb.
2. bergantung kepada perbincangan bersama peguam. lain peguam lain kaedahnya, sebaiknya berbincang mengikut persetujuan.
...semoga membantu.

Anonymous said...

terima kasih di atas penjelasan pak teh tu.. telah membantu sy..

PakTeh said...

sama2...senang2 dtg lagi bersama rakan.

Anonymous said...

Assalamualaikum Pak Teh. Saya bercadang nak beli rumah teres 2 tingkat pajakan 99tahun berharga 210k. Kelayakan pinjaman saya 255k.umur saya 27 tahun. Sy nak gunakan loan kerajaan. Soalan saya:
1. Boleh x sy mohon loan tu melebihi hrga rumah contohnya harga rumah sy 210k sy mohon loan dalam 230k untuk cover skali yuran guaman , renovation etc..

2. Agak2 berapa bayaran bulanan yg akan dikenakan untuk jumlah pinjaman seperti di atas. Sy bercdg nak gunakan insuran etiqa takaful.

PakTeh said...

walaikummussalam...

ooo ok, jawapan PakTeh :
1. boleh tetapi perlu mou dan persetujuan tuan tanah dan peguam. syarat utamanya, nilaian harta semasa adalah lebih tinggi daripada harga jualan.
2. rm210k = anggaran rm1050 atau rm230k = anggaran rm1150. semoga ada perkongsian.

Anonymous said...

Assalamualaikum Pak Teh.
Suami saya adalah kakitangan kerajaan yang mempunyai kelayakan pinjaman RM 300,000. Kami telah membeli rumah yang berharga RM 240,000 pada tahun 2008 dengan pinjaman bank. Harga baki pinjaman semasa adalah RM 220,000. Kami ingin membuat pertukaran pinjaman in kepada pinjaman perumahan kerajaan. Persoalan saya:
1. Bolehkah kami mohon maksimum pinjaman sebanyak RM 300,000, iaitu untuk membayar baki pinjaman bank dan selebihnya untuk tujuan renovation rumah?
2. Berapakah anggaran bayaran bulanan untuk pinjaman tersebut RM 300,000 sekiranya tempoh sehingga 25 tahun?
Terima kasih Pak Teh.

Anonymous said...

Tq pakteh krn respond pd soalan sy :) (anonymous june7). Sy dh tnye dh pd pemaju tntg pinjam lebih dri hrge rumh 210k. Pmju tu ckp pling tinggipun die bole lbihkn 10k iaitu 220k. So xpe laa, sy kne cri sumber lain utk renovation. Anyway, bagus sgt ade blog n fanpage ni.sgt mmbntu.

Anonymous said...

Assalamualikum pakteh, sy nk tanya, sbg pnjawat awm, jika saya sudah memohon pinjaman perumahan kali pertama, boleh x selepas tu sy mohon pula pinjaman pengubahsuaian rumah? Dalam tahun yg sama.Ade x syarat2 tertentu?

Anonymous said...

Assalamualaikum Pak Teh..
sya skrg dlm proses membeli rumah dalam pembinaan berharga RM240K.Sy wat gabung loan bersama suami.sy dg41,manakala suami n1.memandangkan saya ada loan kereta dlm 8rts lbh setiap bln,jd sya x wat loan seorang,walaupun layak.Suami x layak wat loan 240k..

1)apa pendapat pak teh?
2)jika berlaku kematian salah seorang drp kami,insurans akan cover penuh x rumah tu? atau seorang yang masih hidup perlu byr hg rumah penuh setiap bln?

tq

Anonymous said...

Assalamualaikim...
sy nk tanya,jika borang pemohonan perbendaharaan telah dihntar n dlm proses..tetapi sy masih belum menerima n tandatangan borang E..
Bolehkah sy membatalkan pemohonan tersebut dan mengemukakan permohonan baru?

terima kasih

PakTeh said...

8 jun anonymous : walaikummussalam, jawapan PakTeh :
1. transfer loan yang dipertimbangkan adalah berdasarkan baki hutang semasa yang disahkan oleh bank.
2. anggaran bayaran balik rm1650 sebulan. semoga membantu.

8 jun anonymous : ooo ok. semoga dimudahkan urusan tuan. terima kasih dan senang2 datang la lagi.

10 jun anonymous : walaikummussalam, pinjaman ubahsuai bagi rumah yang menggunakan pinjaman perumahan kerajaan syaratnya :
1. 5 tahun setelah rumah siap jika membeli rumah sedang bina.
2. 5 tahun dari setuju pinjaman jika membeli rumah telah siap. semoga ada perkongsian.

PakTeh said...

13 jun anonymous : walaikummussalam, jawapan PakTeh :
1. PakTeh lebih prefer seorang aja loan dan kemudahan suami mungkin leh guna utk rumah yg lain atau renovation kerana puan telah layak, suami x hilang kelayakan pinjaman jika x guna pinjaman skg dan pengalaman pelanggan PakTeh mengenai joint loan ada banyak yg kurang menyenangkan.
2. hanya orang yang meninggal sahaja insuran cover, yg hidup perlu teruskan bayaran. semoga ada perkongsian.

13 jun anonymous : walaikummussalam, selagi lampiran e (borang setuju terima pinjaman) tidak ditandatangani lagi pinjaman perumahan masih dianggap tidak sah walaupun telah diluluskan. semoga membantu.

Anonymous said...

Gaji pokok saya ialah Rm1550 + elaun =Rm1850
Saya tiada mempunyai pinjaman kereta.
Saya kerja di sektor swasta.
Saya nak buat loan perumahan untuk beli harga rumah sebanyak RM186200, berapakah yang saya layak pinjam daripada bank dan berapa ansuran yang saya perlu bayar setiap bulan?
Utk kos lawyer dan sebagainya berapa banyak yang saya perlukan?

PakTeh said...

maaf, PakTeh mahir berkaitan pinjaman perumahan kerajaan. untuk bank boleh pergi terus ke bank2 yang berpotensi. sebaiknya guna panel bank sykt atau panel bank projek pemaju berkenaan.

untuk kos lawyer, boleh baca post PakTeh di atas bagi perkara 2. semoga membantu.

Anonymous said...

salam pak teh;
saya aju gaji hakiki sy rm2325 tidak termasuk elaun...setelah ditolak kereta dan dan pinjaman peribadi tinggal rm1600....berapa layak sy pinjam untuk rmh

PakTeh said...

walaikummussalam....

layak loan rm255k. terima kasih.

Anonymous said...

Assalam pak teh..sy bercdg membeli rumh berhrga 285k.sy layak memijm sebnyk 280k..sy ingin bertny
1. adkg menguntugkn jika sy membeli rumh sebagai investment (jual pada hrga lebih tinggi pd ms depan
2. Jika dikira 4% hrga sebenar rumh akn menjadi 4++k.jd bilakah wktu terbaik untuk menjual rumah. Atau patutkah sy mencari rumah yg lebih rendah kosnya sbg investment?
3. Byrn booking telah dibt. Setelah sign agreement ,Adakah byrn booking diplg semula?

PakTeh said...

walaikummussalam...
1. mengutungkan jika rumah yang dibeli adalah berpotensi untuk meningkat harganya.
2. untuk pelaburan perlu beli rumah di kawasan berpotensi. jika pelaburan melalui bpp, ia perlu jangka panjang sebaiknya kerana kemudahan sekali sahaja.
3. dikembalikan jika loan 100%.
semoga membantu.

Anonymous said...

salam pak teh....
1. saya gaji pokok 2442.
2.jika saya beli rumah rm230000,layak ke pinjaman penuh@240000...saya da bayar booking rumah 500.
3.jika layak,apa bayaran lain yg saya kena sedia, dan berapa anggaran bayaran lain tu.

PakTeh said...

walaikummussalam...
1. layak rm255k.
2. hanya layak rm230k mengikut harga rumah.
3. leh rujuk http://loankerajaan.blogspot.com/2011/12/persiapan-awal-dan-budgetuntuk-membeli.html.
..semoga membantu.

PakTeh said...

walaikummussalam...
1. layak rm255k.
2. layak rm230k sahaja mengikut harga harta.
3. bayaran lain ada dinyatakan seperti post di atas.
...semoga membantu.

Anonymous said...

helo,sy ni kakitangan awam berumur 31 thn dan memiliki tanah sendiri namun blm mempunyai rumah sendiri.sy bercadang utk membina rmh atas tanah sendiri tp risau jika gaji lepas atau tidak dan berapa kelayakan yg dapat utk membina rumah..gaji sy setakat ini adalah rm1200 bersih.mampukah sy membina rumah sendiri dgn gaji yang ada?terima kasih

PakTeh said...

hai, kelayakan pinjaman perumahan kerajaan adalah berdasrkan gaji pokok/hakiki/basic. terima kasih.

Anonymous said...

Salam Pak teh, saya nk tnya, adakah kesemua developer mengenakan deposit 10% bagi semua rumah 1st hand,bukan sub sale (sub mmg sentiasa 10% kan pak teh)? spt mana pak teh maklumkan, walaupun loan kerajaan provide 100%, tp masih kena prepare 10% deposit.X boleh ke kalau kita xperlu byr apa-apa deposit(contoh mmg x cukup deposit 10%) dan kerajaan tanggung semuanya? so kita x payah refund balik 10% deposit dari loan kerajaan.

soalan lain, jika harga rumah yang ingin dibeli berharga harga 300,000 tetapi kelayakan 320,000, adakah loan maksimum 320,000 dijangka akan diluluskan oleh Perbendaharaan?

soalan terakhir, sekiranya pasangan joint loan, gaji pokok 2559.00, umur 33, + gaji pokok pasangan 3327.00, umur 27, bagaimana pengiraan kelayakan?dan jumlah kelayakannya?

Anonymous said...

Salam Pak Teh,

Saya baru pertama kali beli rumah dan xberapa pasti dengan kaedah bank dan pemaju.Soalan saya, loan perumahan saya telah diluluskan tetapi pemaju masih tidak menandatangani s&p dan pihak bank telah hantar surat reminder kepada sy beberapa kali,cuma sy tidak pasti apa dimahukan bank dan bagaimana mahu menyelesaikan masalah ini???HArap membantu

Anonymous said...

As salam,

Kalau kerja kerajaan tapi status kontrak renew setahun, setahun mmg xboleh nk mohon pinjaman ker?mcmana utk mohon pinjaman utk status kontrak? harap bantu saya..TQ

Anonymous said...

Salam pak Teh,
saya berminat nak beli 1 lot tanah dengan bayaran tunai.adakah saya masih perlu melantik peguam untuk urusan ini atau saya boleh berurusan terus di pejabat tanah (setelah dipersetujui bersama dengan tuan tanah).saya bercadang untuk memohon loan goverment untuk membina rumah diatas tanah tersebut.
terima kasih.

Anonymous said...

Salam Pak Teh..
Ingin membina rumah diatas tanah sendiri,
Berapakah kelayakan pinjaman saya????
gaji Pokok RM2550 + elaun RM800
Potongan Angkasa dan KWSP RM 1203
Bersih RM 2147

Anonymous said...

Salam pakteh.
Saya telahpun menandatangani perjanjian jual beli rumah apartment tetapi mempunyai masalah hakmilik strata, peguam menyatakan bahawa tempoh utk menukar hakmilik strata itu agak lama sedangkan saya telahpun menandatangani perjanjian jual beli.
Adakah kerajaan menetapkan tempoh masa selepas tandatangan perjanjian jualbeli sehingga pemohonan pinjaman dibuat? Ke saya tak sepatutnya tandatangan perjanjian jualbeli tersebut?

Ahmad said...

Saya bina rumah dengan pinjaman peribadi pada bbrp tahun lepas. Melihatkan komitmen bulanan yg agak tinggi, saya bercadang untuk refinance rumah tersebut. Saya ingin meminta nasihat pok teh adakah ada option pinjaman perumahan kerajaan bagi kes tersebut iaitu untuk menyelesaikan pinjaman peribadi. Nilai semasa rumah itu sekarang adalah rm500k. Saya cuma bercadang untuk refinance harga rm450k. Apa yg memusykilkan saya ialah kelayakan maksima saya ialah rm280k seorang. Jika saya joint loan, adakah rm450k itu dibahagi dua untuk melayakkan loan kami? Harap pok teh membantu.

Anonymous said...

salam 1 malaysia.gaji pokok i 2509.40 + elaun = 3149.40
tapi gaji bersih selepas potongan adalah 1500.35. i ingin beli rumah teres berharga 220k. berapa kelayakkan pinjaman utk saya.TQ

Anonymous said...

salam pak teh,
saya belum mempunyai rumah.sebagai kakitangan kerajaan bolehkah saya membeli rumah yang dilelong oleh bank menggunakan loan kerajaan.

zahid arzmi said...

salam pak teh.

saya kakitangan kerajaan,jika kita hendak beli rumah mesti kena bayar deposit ke?jika saya tak da duit nak bayar deposit & bayar peguam bagaimana?.ada kaedah lain?

tq.

izuan said...

salam Pak Teh.
Gaji pokok sy 1700,,setelah tolak potongan pinjaman gaji pokok sy tinggal 1200..sy nk buat pinjaman rumah kerajaan.kelayakan pinjaman sy 205k..adakah sy layak untuk buat pinjaman sbanyak 130k dgn jumlah gaji pokok sy 1200...harap Pak Teh dpt terangkan dengan jelas..Trima Kasih..

siut said...

saya gaji bersih 2500 termasuk elaun...apa prosedur untuk membeli rumah pertama kali..baru bekerja setahun...

mohd nasir said...

saya dan isteri kakitangan awam. rumah yang hendak dibeli adalah RM180K. Harga nilaian hanya RM160K. Saya dan isteri masing2 layak mohon loan RM130K.
Soalan:

1) Bolehkah saya minta penilai letakkan harga nilaian RM180K agar saya dapatkan 100% loan.

2) Jika saya ingin combine loan saya dengan isteri.. contoh saya ambil loan RM100K dan isteri RM80K. apakah prosedurnya? berapakah kos yang perlu disediakan saya dan isteri? cntoh kos guaman , dan sebagainya.Dan kos apakah yang termasuk sekali dalam loan?.


mohon penjelasan...

Anonymous said...

salam.. nak tanya jika buat loan dengan bpp perlukan saya bayar deposit 10%? saya membeli rumah dari kerajaan negeri bukan dari developer.

Anonymous said...

test

Anonymous said...

salam pak teh. ada sebarang kontrak tak yang dikenakan kepada peminjam. jika ada minta jasa baik pak teh untuk senaraikan. boleh yea.

duke said...

Salam Pak Teh.

Saya kakitangan kerajaan tapi isteri kakitangan swasta. Boleh ke kami nak buat joint loan kerajaan, atau saya seorang sahaja yang boleh?

Terima kasih.

leesa said...

Slm if saya sudah ada lawyer tapi nak gunakan khidmat pak teh boleh ke.

Anonymous said...

salam.saya ade booking rumah dan telah bayar booking rm2k. setelah hampir 1 tahun lebih menunggu rumah tersebut masih belum siap.rumah tersebut dijanjikan siap pada bulan april 2012.dan saye sudah tidak berminat dgn rumah tersebut kerana ingin membeli rmh lain y sedia diduduki.adekah wang bookin saya akan dipulangkan?

Anonymous said...

Salam...saya nak buat lan kerajaan untuk rumah secondhand..apa langkah yg perlu dibuat dahulu..dan berapa lama loan kerajaan dibuat baru diluluskan

232QTW said...

Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Saya pengarah urusan syarikat Anderson, kami menawarkan semua jenis pinjaman, pinjaman syarikat, pinjaman peribadi, pinjaman pelajar, dan pinjaman perniagaan, Jika anda berminat untuk pinjaman ini, anda perlu email kepada kami melalui e-mel ::: (georgeanderson.loanfirm255@gmail.com).

yuyu jafri said...

Aslmkm pk teh..gji bsc+elaun sume buln2 sy dpt dlm 2400 tp tolk itu ini loan krte, loan prbdi tgl rm900 gji brsh..insyall sy bcdg nk bli rumh 5thn lg, umr sy skg 25 sbb 5thn lg krte sy dh hbs byr..so dlm kiraan pak teh,bp amount yg lyk sy blh bt pinjaman?sbuln krte sy byr 650 insyallh umr 30 sy bru nk bli rumh mmndgkn mse tu krte dh hbs byr.

Anonymous said...

Assalamualaikum.. sy encik azri.. pak teh blh bantu sy? kalau gaji pokok saya adalah 5461 dan bila dicampur elaun jumlahnya adalah 7134. potongan gaji 3337. dan gaji bersih 3796. Berapa kelayakan pinjaman saya.. terima kasih..

Anonymous said...

Salam pak teh...saya cikgu siti...nak tanya sikit...saya bercadang nk beli tanah felda yg kita sedia maklum merangkumi tanah kebun dan rumah sekali...jadi boleh ke saya buat loan kerajaan? Tkasih banyak.. :-)

Anonymous said...

As-salam pakteh.. saya siti..penjawat awam. saya nak bertanya..apakah keistimewaan membeli rumah melalui pinjaman perumahan kerajaan dari pinjaman perumahan bank. sekiranya saya telah membeli rumah melalui pinjaman perumahan kerajaan..kemudian saya telah berhenti kerja atau bertukar ke sektor swasta, apakah yg akan berlaku?

Anonymous said...

Salam pak teh.sy tnye bberapa soalan.
1. Gji pokok sy rm1540.20, elaun rm500. Potongan dlm slip gaji rm382.adakah pinjaman kerajaan ambil kira pinjaman (kereta+asb) diluar slip gaji yg mgenakan syarat tdk melebihi 60% gaji?
2.sy bkerja d smenanjung ttpi nk bli rumah kt sarawak (tpt lahir sy).peguam mne yg harus sy berurusan di sarawak @ smnjung?
3.ape dokumen yg perlu sy sediakan utk berusan dgn peguam dan bpe lama biasanya urusan dokumen bg pembelian rumah teres daripada kawan (bkn pemaju)?

zool mohd said...

Slm pak teh...nak tanye kalo rmh yg sy nk bli nh rege nye 330000 n kelayakan sy pula 320000 jd bakinya sy byr duit simpanan rm10000...pas2 insuran mrta n gadai janji ke pe term nye anggaran 13k...total dlm loan 333000kn...jdk nye cne insuran 2 yea...adakah dia msk dlm loan skali...kalo msk dlm loan dh x lpskn...sbb klayakn hnye 320000 jea...or kena byr cash jgk ke..ke cne...tq

hangtuah said...

Senyap dah pak teh ni.... mana dia pergi ya

piegorgonphoto.blogspot.com said...

Pak teh aktif lagi ke sekarang..?..

ayie said...

Salam. Pak teh. Jika saya nk beli tanah guna loan kerajaan harga pasaran rm 160k. Tpi tuan tanah jual rm 135k. Bolekan saya markup harga rm160k. Duit lebih tu nanti camna

Anonymous said...

Salam pak tin boleh me gabungkan keluaran kwsp suami dgn pinjaman permahan sy kerana masih ada Baki yg lebih talk jelas

Anonymous said...

Salam..sy blm disahkan dlm jwtn..sy b'cdg nk bli rmh gna loan bank kemudian stlh pgesahan sy nk tkr kpd loan gov..apa pndpt p.teh?ok @ tgu shgga pengesahan br bli?mohon pencerahan..tq

Poknik Yamriver said...

Assalam Pak Teh,
isteri saya berkelayakan untuk membuat gov loan.
Masalahnya :
1) SNP sudah ditandatangani dan Rumah yang kami ingin beli ini sudah 3 tahun kami tunggu kelulusan surat pecahan unit tanah.

Tetapi baru2 kami telah diberi surat oleh pemaju untuk menjelaskan bayaran dalam masa 30 hari atau kami kena beli secara tunai rumah tersebut.

Dilampirkan juga surat pecahan tanah yang baru diperolehi oleh pihak pemaju.

2) Dalam masa 3 tahun ini, kami telah membeli sebuah rumah dengan menggunakan join loan dengan BIMB,

Persoalannya :

Bolehkah kami menolak untuk membeli rumah tersebut kerana kami mempunyai komitmen yang tinggi sekarang.
Cth : Car Loan, Personal Loan saya dan isteri, House Loan.

UBA BANK said...

Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, dan jika ya, sila hubungi kami di: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

nama:
Jumlah pinjaman yang diperlukan:
negeri:

Karina Agus said...

`Nama saya Karina Agus, tinggal di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi amaran kepada semua mereka yang mencari pinjaman untuk berhati-hati penipu kerana mereka adalah bulan everywhere.Few lalu saya dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, keadaan terdesak dan kemiskinan , saya telah scammed oleh beberapa firma yang dikenali sebagai pinjaman di dalam talian. Saya kehilangan harapan tidak sehingga kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan Clara Alderman yang meminjamkan saya pinjaman tidak bercagar daripada $ 79,000 dalam masa 24 jam tanpa sebarang tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat amaran yang ansuran pertama saya 2 jam selepas i digunakan. Saya menyeru rakan-rakan indonesian yang memerlukan pinjaman untuk membantu anda melalui kenalan Mrs.Clara: claraloans@financier.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: Karinaagus2@gmail.com

Shafik said...

sy berumur 29 tahun..gaji hakiki sy rm1860..campur elaun 2500..gaji bersih sy 1021..brp kah nilai harga rmh yg sy dpt beli dgn gaji bersih 1021

Cynthia Johnson said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan cynthia Johnson, pemberi pinjaman pinjaman peribadi dilengkapi dan peluang kewangan dibuka untuk semua orang-orang yang memerlukan bantuan kewangan. Kami menyediakan pinjaman dengan 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com

Ira Irmira said...

Assalamualaikum Pak Teh,

Alhamdulillah jumpa jugak dgn blog Pak Teh yang banyak info ni. Nak tanya Pak Teh, kalau harga tanah dijual RM450000. Tapi harga semasa tanah setelah dinilai hanyalah RM250000, adakah pinjaman kerajaan akan membayar mengikut harga jualan tuan tanah ataupun harga semasa tanah? Terima kasih Pak Teh.

Zap Finance said...

ZAP Finance adalah Lender Pinjaman Independen yang kompeten, profesional yang berpengalaman dan bersertifikat yang fokus pada keberhasilan Anda. Kami berkomitmen untuk memberikan solusi terbaik di bidang jasa pinjaman untuk klien kami. Kami memberikan Persetujuan Instan, Tidak ada jaminan, Low tarif, kami menyediakan semua jenis pinjaman sebesar 2%. Jika tertarik, hubungi kami melalui email di: zapfinancecompany@gmail.com

Meryl Daniels said...

Adakah anda terperangkap, disekat daripada bank-bank dan anda tidak mendapat manfaat daripada bank-bank atau anda lebih baik mempunyai projek dan memerlukan pinjaman, pembiayaan lapuk atau anda memerlukan wang untuk membayar bil-bil, mencari untuk melabur wang dalam perniagaan anda. mendapatkan bantuan kewangan hari ini
greatfuturefinancialservices@gmail.com
greatfuturefinancialservices@yahoo.com
greatfuturefinancialservices@hotmail.com

Anonymous said...

assalamualaikum ,pakteh nk tnya skit ..sy kje gov ..basic sy skg 1687.21 ...campur elaun dlm anggaran 795 ..so jumlah dia dlm = 2482.21..kenaikan thnan sy 95.00....sy masih lg tolak kwsp sbb blm genap 3thn servis...insyallah dlm thn ni bln 11 sy genap 3thn servis..tp memandangkan slip gaji sy tidak bersih dgn mempunyai potongan peribadi sbyk 1024.00 yg amat tinggi bsama dgn potongn kwsp sbyk 275.00...jd gj bersih tgl lah ciput dlm anggaran 1183.21..sy hnya memikirkan selepas 3 thn...krna sy tlah pilih skim bpencen..so sy ingin membeli rumah pd tahun 2018..memandangkn kenaikan sy sehingga wktu itu sebyk sgn tiada lg potongan kwsp ..adalah sbyk 1838.21...so sy layak atau tak untuk sy buat pinjaman rumah bg 170,000 ke bwh pak teh...

kenaikan tahunan sy adalah tiap bln 10
tarikh sy dilantik govt 1.11.12
tarikh lahir sy 11.05.1988....so bleh dpt atau tidak pakteh loan ppk bg 30thn....

sy mohon pakteh jelaskn pd sy pakteh...

Cynthia Johnson said...

Halo, Ramadan adalah di sini sudah tidak Anda berpikir itu adalah waktu untuk mendapatkan berkah dari Allah bisa conected hari ini dan Anda yakin akan bahagia dengan kasih karunia Allah.
Nama saya adalah Cynthia Johnson. kita hipotek, pinjaman rumah, kredit mobil, pinjaman Hotel, tawaran komersial Umum Mr John Carlson, orang harus memperbarui semua situasi keuangan di dunia / perusahaan untuk membantu mereka yang terdaftar pemberi pinjaman uang pinjaman pribadi, kredit, kredit konstruksi, rendah suku bunga 2% dll kredit modal, pinjaman usaha dan pinjaman kredit buruk bekerja, start up. Kami membiayai proyek di tangan dan perusahaan Anda / mitra dan saya juga ingin menawarkan pinjaman pribadi untuk klien mereka. hubungi kami melalui e-mail untuk informasi lebih lanjut: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com

Glory Chilly said...

Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, Adakah anda serius memerlukan pinjaman segera, Adakah anda berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan korporat pinjaman, dan semua jenis pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahawa mereka akan mendapat semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyuman di wajah mereka.
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami sekarang melalui e-mel {} gloryloanfirm@gmail.com

Maklumat peminjam:

Nama Penuh: _______________
Negara: __________________
Seks: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
Tempoh pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nombor Telefon Bimbit: ________

Puan Glory

Ahmad said...

Assalam pkteh
Gaji sy 2ķ elaun 900 total 2900
Potongan bank 900 baki 2k
Kelayakan pinjmn perumahan sy 320k

Sy bercadang utk dirikan rumah di tnh sendiri dan ingin apply semaksimun loan perumahan kerajaan

Berapa yang saya layak terima pinjaman berdasarkan kondisi di atas?

Theresa Walker said...

TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MOHON SEKARANG)

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? Adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan yang disediakan di sini, Theresa Walker Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
b) Permulaan Perniagaan dan pendidikan.
c) penyatuan hutang.
d) Pinjaman Wang Keras.

Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk melengkapkan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang yang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui
e-mel; theresawalkerloanfirm@gmail.com
Pejabat garis; +447031903867

Loan Mart said...

Halo, ini adalah sebuah perusahaan pinjaman swasta yang meminjamkan pinjaman kesempatan waktu hidup. Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Pinjaman untuk individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam bisnis pada tingkat 2,5%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman, dengan PINJAMAN MART masalah Anda lebih, sehingga hubungi kami hari ini Email:
(loanmartcommunityservice@gmail.com)
Peminjam Informasi: Nama lengkap: _______________ Negara: __________________ Jenis Kelamin: ______________________ Umur: ______________________ Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______ durasi Pinjaman: ____________ Tujuan pinjaman: _____________ Nomor telepon: ________
Terima kasih.

Grace Morgan said...

PINJAMAN CEPAT TAWARAN ONLINE DI GRACE MORGAN PINJAMAN SYARIKAT ... Grace Morgan Pinjaman Syarikat adalah pembekal terkemuka pinjaman Worldwide Tidak kira apa keadaan kewangan anda, kami boleh membantu mendapatkan cash.We anda sendiri menyediakan pinjaman untuk penyatuan hutang, pembaikan rumah, tidak bercagar pinjaman, pinjaman untuk kredit buruk, pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman Pelajar, pinjaman kereta, mengurangkan Hutang Kad Kredit, Harta Tanah dan Gadai janji anda pada kadar faedah 2%. Tawaran pinjaman dalam talian kami adalah pantas dan mudah untuk apply.it adalah dijamin 100% dan safe.do hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut DI Gracemorganloancompany@gmail.com

Lady Mia said...

Selamat Tahun Baru semuanya,

Nama saya Mia.S. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 JUTA) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena aku berjanji padanya bahwa aku akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman dalam bentuk apapun, silahkan hubungi dia melalui emailnya: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya ladymia383@gmail.com dan miss Sety yang saya diperkenalkan dan diberitahu tentang Ibu Cynthia dia juga mendapat pinjaman dari Ibu Cynthia baru Anda juga dapat menghubungi dia melalui email nya: arissetymin@gmail.com Sekarang, semua yang saya lakukan adalah mencoba untuk bertemu dengan pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening bulanan.

Elena Nino said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar bil, pengembangan perniagaan, badan korporat atau pinjaman peribadi? Hubungi kami hari ini untuk pinjaman yang cekap dan dipercayai puasa semalam di melalui e-mel: elenanino07@gmail.com

Regards
Puan Elena

Widya Okta said...

Halo, nama saya Widya Okta. dari Indonesia, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman untuk sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, namun mereka masih asli sekali di antara perusahaan pinjaman palsu.
Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, saya punya korban jatuhnya penipuan oleh beberapa perusahaan pinjaman online, karena saya membutuhkan pinjaman perusahaan yang jujur.

Saya hampir menyerah tidak sampai saya mencari sebuah nasihat dari seorang teman saya yang disebut saya pemberi pinjaman sangat handal Sandra Ovia Badan Kredit yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan sebesar USD 900 juta (Sembilan ratus juta INDONESIAH) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga rendah dari 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa nomor saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan., Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres .

Yakinlah dan yakin bahwa ini adalah asli karena saya memiliki semua bukti pengolahan pinjaman ini termasuk kartu id, Pinjaman dokumen perjanjian dan semua karya kertas. Saya percaya Ibu Sandra Ovia sepenuh hati karena dia telah benar-benar membantu kehidupan saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi perusahaan melalui email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman

Sekarang, semua yang saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi cicilan pinjaman bulanan yang saya kirim langsung ke rekening bulanan perusahaan seperti yang diarahkan.

Alyasaa Daburah said...

Halo semua kita CEO pemberi pinjaman Alyasaa Daburah
    Tidak ada biaya formulir, kurang stres ..
Bad pinjaman kredit hari bayaran memungkinkan bagi Anda untuk memecahkan kewajiban keuangan kecil Anda. Bagian yang terbaik adalah Anda tidak perlu mengetuk pintu orang tua Anda untuk uang. dan lain-lain Jika Anda perlu menunjukkan minat Anda, silakan hubungi kami di portal kami / pelanggan ... alyasaadaburahlenders@gmail.com
. Aku berjanji permintaan Anda akan dipertimbangkan.
ALLAH Yang Mahakuasa

Linda Mark said...

Hello, saya Puan Linda Mark, pemberi pinjaman pinjaman peribadi. Adakah anda dalam hutang yang tidak baik? anda ingin mengembangkan perniagaan anda, membayar bil-bil anda, pengubahsuaian rumah atau jika anda memerlukan bantuan kewangan. Kami memberikan pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2% kepada individu dan syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat yang boleh difahami.
hubungi kami melalui e-mel: (lindamarkloancompany@gmail.com)

Cahya Kirana said...

Cahya Kirana Pinjaman Limited merupakan salah satu perusahaan pinjaman independen terkemuka di seluruh dunia. Kami mapan dan telah mengembangkan pemahaman yang baik tentang kebutuhan Anda dan kebutuhan individu selama bertahun-tahun. Kami berkomitmen untuk memperlakukan pelanggan kami dengan adil dan memberikan pelayanan yang profesional, ramah dan membantu. prosedur kami dirancang untuk cocok Anda, untuk memastikan bahwa kita menyelesaikan produk yang sesuai dengan keadaan Anda, formalitas untuk minimum, dan bersama-sama dengan pendekatan yang fleksibel untuk masing-masing program, pastikan aplikasi pinjaman Anda. Kami membantu pelanggan mengubah dan memperbaiki kehidupan mereka lebih dari 47 tahun dan kami benar-benar independen, kita berada dalam posisi yang unik untuk menawarkan berbagai pinjaman untuk semua jenis bisnis dan individu. Tujuan kami adalah untuk memenuhi kebutuhan keuangan Anda dan kepuasan Anda sangat penting bagi kami. Itulah sebabnya kita harus memberikan pinjaman sebesar 2% bunga, kembali kepada kami hari ini jika Anda tertarik dengan layanan kami.
Email: cahya.creditfirm@gmail.com

Cahya Kirana said...

Hello klien dalam kesusahan,
i SURF internet sebagai agen terkemuka dan perusahaan yang dapat diandalkan, Cahya Kirana Kredit Terbatas. perusahaan pinjaman kami bersertifikat. Saya ingin meyakinkan Anda bahwa kami dapat membuat impian keuangan Anda datang melalui. semua yang perlu Anda lakukan adalah kembali kepada kami pada cahya.creditfirm@gmail.com email kami dan memulai proses pinjaman Anda. Jika pinjaman Anda disetujui oleh perusahaan kami, Anda akan mendapatkan sertifikat persetujuan dan pinjaman Anda akan dikirim langsung ke rekening Anda, dan juga membuatnya untuk kepuasan Anda yang sebabnya kami memberikan pinjaman kepada pelanggan kami dengan tingkat 2% menilai. Jadi kembali ke kami sekarang, jika Anda membutuhkan pinjaman hari ini. cahya Kirana Pinjaman Firm Terbatas, kebahagiaan Anda adalah sukacita kita.

Queen Anita said...

Apakah Anda tidak stabil secara finansial? yang Anda menolak pinjaman dari bank? di sini adalah kesempatan Anda untuk mendapatkan pinjaman dan booming bisnis menabrak Anda seperti yang kita Queen Anita memberikan pinjaman kepada pelamar kami dengan tingkat bunga 2% jadi jika Anda intrested dalam memperoleh pinjaman dari kami hubungi kami di (queenanitaloanfirm@gmail.com )

Queen Anita said...

Apakah Anda tidak stabil secara finansial? yang Anda menolak pinjaman dari bank? di sini adalah kesempatan Anda untuk mendapatkan pinjaman dan booming bisnis menabrak Anda seperti yang kita Queen Anita memberikan pinjaman kepada pelamar kami dengan tingkat bunga 2% jadi jika Anda intrested dalam memperoleh pinjaman dari kami hubungi kami di (queenanitaloanfirm@gmail.com )

Indriaty Manirjo said...

Syukur kepada Allah yang maha kuasa untuk memberi saya kesempatan ini untuk berbagi kesaksian saya, saya Mrs. Indriaty Manirjo, yang Anda cari pinjaman? Saya ingin membawa ini ke semua pemberitahuan pinjaman untuk berhati-hati, karena begitu banyak perusahaan pinjaman palsu di internet. Saya telah menjadi korban dari sebuah perusahaan pinjaman palsu 4, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan pinjaman palsu yang saya kemudian mengetahui mereka adalah scam. Pada proses yang saya ditangkap oleh orang-orang yang saya berhutang kepada karena saya tidak bisa bertemu untuk kali saya berjanji untuk membayar dan saya ditangkap. Aku baru saja keluar dari penjara, ketika saya bertemu dengan seorang teman yang intoroduce saya untuk pemberi pinjaman kredit karena dia meyakinkan saya bahwa dia mendapat yang pinjaman dari dia yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY, jadi saya tidak punya pilihan untuk memberikan cobaan karena saya harus bertemu dengan standar hidup dan membayar utang saya dan memulai bisnis baru. Jadi saya mendapat pinjaman saya dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY tanpa stres, itulah alasan saya memutuskan untuk membagikan kesaksian saya kepada orang-orang yang membutuhkan pinjaman, sehingga mereka tidak akan jatuh di tangan pemberi pinjaman kredit palsu. Jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. magretspencerloancompany@gmail.com,.
Anda masih bisa menghubungi saya melalui email saya untuk informasi lebih lanjut tentang indriatymanirjo010@gmail.com. Tuhan membantu Anda dan sangat berhati-hati.

ISABELLA MORGAN said...

hello
Nama saya Isabella, dalam gabungan dengan kementerian langit pintu Tuhan Saya seorang pemberi pinjaman pinjaman peribadi / digabungkan, saya memberi pinjaman wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan segera, dan mereka yang telah dinafikan kredit daripada bank kerana skor kredit yang rendah, pinjaman perniagaan, pinjaman pendidikan, pinjaman kereta, pinjaman rumah, syarikat-syarikat kredit dan banyak lagi, atau anda mahu untuk membayar debt.now anda kementerian langit pintu Tuhan telah membuat keputusan untuk memberi pinjaman ini wih percuma charges.we perkhidmatan pinjaman dipercayai, yang menyediakan pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%, kami telah datang untuk meletakkan satu pengakhiran kepada semua masalah. kita menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan sulit dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: isabellamorganloanservice@gmail.com
.we Adakah di sini untuk melayani anda lebih baik !!!!!!

Queen Anita said...

Are you financially unstable? were you refused loan from the bank? here is your opportunity to get a loan and boom your crashing business as we Queen Anita give out loan to our applicants with an intreste rate of 2% so if you are intrested in obtaining a loan from us contact us at (queenanitaloanfirm@gmail.com)

vijaymallya said...

PINJAMAN ASLI DAN DIJAMIN DAFTAR SEKARANG
Dear Sir / Madam, Apakah Anda mencari pemberi pinjaman kredit terpercaya yang bisa
meminjam Anda dari 1.000 ke 10.000.000 USD, EURO, GBP dll Untuk membayar kembali
dept atau untuk memperbaiki bahwa stres keuangan Anda bahwa Anda telah
menghadap lama, Vijaya Pinjaman Perusahaan sini Anda dengan rencana pembayaran dan tingkat bunga yang sesuai 2% (Kredit Mobil, Personal Loan, Mortgage Loan, pinjaman bisnis dll). Jika tertarik hubungi kami melalui e-vijaymallya803@gmail.com yang di bawah, E-mail:
(Vijaymallya803@gmail.com)

Fatma Fatma said...

Hello semua, saya fatma dari indonesia menyeronokkan saya menasihatkan anda semua di sini tidak memohon pinjaman di mana-mana syarikat atau pemberi pinjaman di laman web ini, orang-orang di sini adalah palsu, penipu dan penipuan, walaupun sebahagian daripada keterangan di sini adalah semua palsu mereka orang yang sama yang melakukan itu semua, mereka masih orang yang sama melakukannya. jadi sila berhati-hati untuk tidak jatuh yang tertipu atau menipu rakan-rakan Indonesia, saya menipu empat kali sekitar Rp200,000,000 juta untuk yuran pendaftaran, transferfee, kos cukai dan kos insurans, tetapi selepas pembayaran saya saya tidak mendapat pinjaman saya, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan sekali lagi,

 Ia akan menarik minat anda untuk mengetahui bahawa ada undang-undang kewangan atau kaedah-kaedah kos ini mendapat pinjaman dari bank-bank, peminjam atau syarikat tetapi Allah bersyukur kerana saya kemudian menerima pinjaman sebanyak $ 100,000 daripada syarikat yang seorang kawan saya yang memperkenalkan saya dengan sebenar dan syarikat pinjaman dipercayai, (THERESALOANCOMPANY), mereka syarikat terkemuka di Asia, mereka berada di sini untuk membantu kita semua yang telah scammed dan menipu, jadi jika anda memerlukan kredit yang lebih baik pergi kepada syarikat-syarikat dalam

(THERESALOANCOMPANY) atau jika anda mempunyai rakan-rakan dan memberitahu mereka untuk membantu anda untuk menghubungi mereka untuk pinjaman, okay, anda boleh mendapatkan yang sangat mudah untuk mendapatkan serendah 2% daripada pinjaman tanpa cagaran atau penjamin. Ini adalah e-mel mereka

(THERESALOANCOMPANY@GMAIL.COM) Anda boleh menghubungi mereka dengan aplikasi anda adalah baik dengan mereka anda akan mendapat pinjaman anda dalam masa 24 jam, asli cepat dan saya terpaksa membantu penipuan negara saya, e-mel saya adalah (Feyzilfatma@gmail.com) hubungi saya untuk maklumat lanjut, saya bersedia untuk membantu TUHAN memberkati engkau NOTA all.PLEASE. TIADA YURAN PENDAFTARAN, TIADA YURAN PEMINDAHAN, NO Bayaran CUKAI, NO YURAN INSURANCE) harta pemberi pinjaman atau syarikat itu tidak mengumpul charges.Allah ini memberkati kita YURAN PEMINDAHAN, YURAN NO CUKAI, NO YURAN INSURANCE) Lender sebenar Syarikat ATAU TIDAK memungut caj penutup penyanyi ,

Sandra ovia said...

Halo, aku Mrs. Sandra Ovia, pemberi pinjaman uang pribadi, apakah Anda dalam utang? Anda perlu dorongan keuangan? pinjaman untuk mendirikan sebuah bisnis baru, untuk bertemu dengan tagihan Anda, memperluas bisnis Anda di tahun ini dan juga untuk renovasi rumah Anda. Aku memberikan pinjaman kepada perusahaan lokal, internasional dan juga pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%. Anda dapat menghubungi kami melalui Email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda dipersilakan untuk perusahaan pinjaman kami dan kami akan memberikan yang terbaik dari layanan kami.

Zatunnur said...

Adalah penting untuk merumuskan reka bentuk untuk rumah yang anda merancang untuk membina. Anda boleh melakukannya sendiri atau anda boleh melibatkan arkitek profesional yang boleh merangka pelan berdasarkan spesifikasi anda.

paul philph said...

Membutuhkan pinjaman untuk alasan apapun? Hubungi kami sekarang dengan harga yang terjangkau
Pinjaman Penawaran di tingkat bunga 2% dengan minimal $ 1.000 dan up
dari $ 50,000,000,00 dan Jika tertarik harus menghubungi kami di:
kevinloanfinance@hotmail.com untuk informasi lebih lanjut.

Anda diminta untuk melengkapi dan menyerahkan informasi berikut untuk
kita dapat melanjutkan dengan pinjaman
transaksi.

Namamu:
alamat:
Negara:
negara:
seks:
usia:
Jumlah pinjaman:
lamanya:
pendapatan bulanan:
Nomor telepon:
Pinjaman Tujuan:

kevinloanfinance@hotmail.com

Terima kasih, salam menunggu respon mendesak Anda.

MR.PAUL PHILPH

jurjanibude0811@gmail.com said...

Nama saya Jurjani Budi dari Subang Jaya malaysia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scamers dan curang di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara finansial tegang dan putus asa ketika toko saya mendapat dibakar, saya pergi ke bank saya tidak memenuhi syarat untuk pinjaman saya scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dan serikat kredit online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal yang disebut pinjaman tanpa jaminan AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM sebesar Rm 250 juta dalam waktu kurang dari 14 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres dan belajar lession dari kesalahan mereka. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi {aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com} Anda dapat juga menghubungi saya di emai saya {jurjanibude0811@gmail.com} Tidak ada biaya yang diperlukan harapan saya dan sukacita dipulihkan

Sekarang, semua saya lakukan adalah mencoba untuk bertemu dengan pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

Stella Alex said...

Halo, aku Puan Stella Alex Pemberi Pinjaman Pinjaman Peribadi. Perusahaan Kami Memberikan Pinjaman PADA Tingkat randah 2%. Apakah Andari Perlu Pinjaman Mendesak Untuk kajian melunasi Utang Andari ATAU Andari membutuhkan Pinjaman kajian Untuk Meningkatkan Bisnis Andari? Andari mempunyai Putusan yang Ditolak Oleh Bank Dan Institusi Kewangan lainnya? Layanan Penyanyi Akan Memberikan Baik dojdocb.html entiti, Perusahaan, perniagaan lelaki Dan Wanita. Namun, Peluang Kewangan PADA Langkah Pintu Andari, Jadi hubungi kami hari Penyanyi melalui e-mel di: stellaalexloanfirm@gmail.com

paula white said...

Hello, saya Mrs paula putih, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar bil-bil anda atau untuk menyelesaikan masalah kewangan yang lain atau anda telah ditolak oleh bank-bank dan badan kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberikan pinjaman dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: paulawhiteloanservice@gmail.com

maryan sani said...

Halo, aku Puan Maryan sani pemberi Pinjaman Pinjaman Peribadi. Perusahaan Kami menyediakan Pinjaman Pada Tingkat rendah 2%. Apakah Anda Perlu Pinjaman Mendesak Untuk melunasi Utang Anda, Atau Anda membutuhkan Pinjaman Untuk Meningkatkan Bisnis Anda, tagihan TUNAI VISA VISA Anda dan Meningkatkan Anda Fasiliti Perusahaan? Anda Telah Putusan yang Ditolak Oleh bank dan Institusi Kewangan lainnya? Layanan ini kepada Akan Memberikan Baik dojdocb.html entiti, syarikat, Bisnis lelaki dan Wanita Dan Kami TIDAK costomers terburu-buru kami pada TUNAI VISA VISA, melainkan Kita Memberikan Acha lebih pilkada waktu Untuk melunasi laon Acha Telah dikumpulkan. Namun, Peluang Kewangan Pada Langkah pintu Anda, jadi hubungi kami hari ini kepada melalui e-mel di: maryansaniloancompany@gmail.com

Recardo roland said...

Halo, aku Mr. Roland, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman waktu hidup kesempatan. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari tempat karena kita berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana untuk organisasi dan individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang mungkin memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: Recardoroland.loanfirm@gmail.com

Chloe Morrison said...

Saya Chloe Morrison, Sebuah pemberi pinjaman kredit, saya meminjamkan uang kepada individu atau perusahaan yang ingin mendirikan sebuah bisnis yang menguntungkan, yang merupakan periode utang lama dan ingin membayar. Kami menyediakan semua jenis pinjaman Anda dapat pernah berpikir, kita baik pinjaman swasta dan pemerintah, dengan suku bunga kredit dari 2%.
Hubungi kami sekarang dengan alamat email panas kami: (Chloemorrisloanfirm@gmail.com) Kebahagiaan Anda adalah perhatian kami.

(CHLOEMORRISLOANFIRM)

Glory Chilly said...

PELUANG LAGI LAGI, ANDA A MAN PERNIAGAAN / WANITA, PEKERJA DALAM ORGANISASI, BEKERJA SENDIRI? Memerlukan pinjaman peribadi untuk perniagaan tanpa tekanan, Jika ya, hubungi kami hari ini, kami menawarkan pinjaman tahun baru pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, anda boleh memulakan tahun baru dengan senyuman di muka anda, keselamatan, kebahagiaan kami pelanggan adalah kekuatan kita. Jika anda berminat, mengisi borang permohonan pinjaman di bawah:
Maklumat peminjam:

Nama penuh: _______________
Negara: __________________
Seks: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
Tempoh Pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nombor telefon bimbit: ________

Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami sekarang melalui e-mel: gloryloanfirm@gmail.com

anna julia said...

Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan, apakah Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman usaha, dan kredit korporasi, dan segala macam pinjaman pada tingkat bunga 2% .HURRAY !!! Hampir sampai ke akhir tahun ini kami menjamin semua klien berharga kami bahwa mereka akan mendapatkan semua pinjaman individu dengan senyum di wajah mereka.
Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui email: Annajulialoancompany@gmail.com Peminjam Informasi
 Nama lengkap: _______________
Negara: __________________
Sex: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
Pinjaman Durasi: ____________
Bunga pinjaman: _____________
Nomor telepon: ________

Anna Julia

Lydia Clinton said...

IS BARU LAGI TAHUN INI, ANDA A MAN PERNIAGAAN / WANITA, A KERJA DALAM ORGANISASI, SELF bekerja? Memerlukan pinjaman peribadi untuk perniagaan tanpa tekanan, Jika ya, hubungi kami hari ini, kami menawarkan pinjaman tahun baru pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, anda boleh memulakan tahun baru dengan senyuman di muka anda, keselamatan, kebahagiaan kami pelanggan adalah kekuatan kita. Jika anda berminat, anak borang permohonan pinjaman di bawah:
Meminjam Maklumat:

Nama Penuh: _______________
Negara: __________________
Seks: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
Tempoh Pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nombor telefon bimbit: ________

Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami sekarang melalui e-mel: lydiaclintonloanfirm@gmail.com, ini adalah peluang untuk anda melakukannya

Widya Okta said...

Aku Widya Okta, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui email:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Sulis Susanti said...

Halo, nama saya Sulis Susanti dari Indonesia, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih yang asli di perusahaan pinjaman palsu.
Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, aku jatuh korban penipuan oleh beberapa perusahaan pinjaman online, karena saya perlu sebuah perusahaan pinjaman yang jujur.

Aku hampir menyerah, tidak sampai saya mencari nasihat dari seorang teman yang kemudian mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman pinjaman yang sangat handal JOY WILSON LOAN FIRM, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari 750 juta rupiah dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga rendah dari 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah pinjaman yang saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres.

Saya ingin Anda yakin dan percaya diri bahwa ini adalah asli karena saya memiliki semua bukti pengolahan pinjaman ini termasuk kartu id, dokumen perjanjian pinjaman dan semua kertas kerja. Saya percaya Ibu Joy Wilson sepenuh hati karena dia telah benar-benar membantu dalam hidup saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi perusahaan melalui email: (joywilsonloanfirm@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (sulissusanti971@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman

CARO WHITE said...

KESAKSIAN mengamankan A PINJAMAN DARI PRUDENT DAN RAHASIA KREDIT LAYANAN, ANDA TERLALU BISA MENJADI bagian dalamnya!

Halo Setiap Satu, saya Mrs. Caro Putih dengan nama, warga negara Amerika Serikat. Aku segera ingin menggunakan media ini untuk menyiarkan kesaksian bagaimana Tuhan membawa saya ke pemberi pinjaman dan pinjaman nyata Legit yang telah mengubah hidup saya dari rumput untuk rahmat, dari tingkat kemalangan untuk wanita sukses yang sekarang dapat membanggakan kaya, hidup bahagia kaya dan sehat tanpa stres atau kesulitan keuangan. Hari ini saya sekarang dianggap sebagai wanita kehormatan. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet, itu tidak berhasil dan saya kebetulan jatuh di tangan penipuan, yang scammed saya jumlah $ 2000. Dan ketika hal ini terjadi, saya jadi bingung dan putus asa dan berdoa kepada Tuhan untuk mencari saya untuk nyata, legit dan asli pemberi pinjaman kredit online yang tidak akan menambah rasa sakit saya. Jadi aku memutuskan untuk memanggil seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas tentang masalah ini dan untuk kesimpulan kami dia bercerita tentang seorang pria bernama Mr Russell Raymond yang merupakan CEO dari RAYMOND RUSSELL INTERCONTINENTAL FINANCE WORLDWIDE. Jadi saya mengajukan pinjaman untuk jumlah ($ 506,000.00), dengan tingkat bunga serendah 3% per tahun, dan saya memberi mereka corporation maksimum dan mematuhi petunjuk yang diberikan kepada saya oleh Lembaga, dan segera, pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres atau keterlambatan, dan semua persiapan yang dibuat mengenai kredit transfer dan dalam waktu kurang dari dua (2) hari dari pinjaman disetorkan ke Rekening Bank saya. orang saya jauh dan dekat, apakah ini bukan kesaksian besar? Ini sekarang membuat saya percaya bahwa di mana ada yang buruk masih ada yang baik dan jujur. Jadi saya ingin saran Anda yang ada yang ingin mengamankan nyata dan pinjaman asli, untuk silahkan hubungi Russell Raymond Intercontinental Keuangan melalui alamat email berikut: (Russellintercontinentalfinance@gmail.com), saya selalu berdoa agar Tuhan di Sorga untuk memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Sekali lagi, berhati-hatilah saat mencari pemberi pinjaman pinjaman online banyak yang penipuan! Satu hal yang saya selalu memberitahu orang-orang adalah bahwa mengajukan pinjaman di lembaga ini, Anda harus memiliki itikad baik Utmost dan Trust layak.

Terima kasih dan Tuhan memberkati

Tertanda
Ibu Caro Putih

Indriaty Manirjo said...

Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Risna Susanti said...

Jangan gunakan semua ini Lender Money Swasta here.They terletak di, Ghana, Turki, Perancis dan Israel Nama saya Risna Susanti, saya sedang warganegara Malaysia. Adakah anda telah mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi atau perniagaan segera? Hubungi Puan Joyce dia membantu saya dengan pinjaman sebanyak $ 800,000 beberapa hari lalu selepas telah scammed daripada $ 12.000 dari seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai pemberi pinjaman pinjaman tetapi saya mengucapkan terima kasih kepada Tuhan hari ini bahawa saya mendapat pinjaman saya bernilai $ 800.000.Feel hubungi syarikat untuk service.This kewangan tulen adalah alamat mereka sebenar e-mel: joycerolandloancompany@gmail.com »} untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk mendapatkan panduan lanjut dan nasihat mengenai bagaimana untuk memohon pinjaman dari Puan Joyce dalam risnasusanti247@gmail.com. Dan sekali lagi syukur kepada JOYCE ROLAND kerana memberi pinjaman sebanyak $ 800,000

Risna Susanti said...

Jangan gunakan semua ini Lender Money Swasta here.They terletak di, Ghana, Turki, Perancis dan Israel Nama saya Risna Susanti, saya sedang warganegara Malaysia. Adakah anda telah mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi atau perniagaan segera? Hubungi Puan Joyce dia membantu saya dengan pinjaman sebanyak $ 800,000 beberapa hari lalu selepas telah scammed daripada $ 12.000 dari seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai pemberi pinjaman pinjaman tetapi saya mengucapkan terima kasih kepada Tuhan hari ini bahawa saya mendapat pinjaman saya bernilai $ 800.000.Feel hubungi syarikat untuk service.This kewangan tulen adalah alamat mereka sebenar e-mel: joycerolandloancompany@gmail.com »} untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk mendapatkan panduan lanjut dan nasihat mengenai bagaimana untuk memohon pinjaman dari Puan Joyce dalam risnasusanti247@gmail.com. Dan sekali lagi syukur kepada JOYCE ROLAND kerana memberi pinjaman sebanyak $ 800,000

Helen Johnson said...

Saya Mrs.Helen Johnson, pemberi pinjaman wang, menawarkan pelbagai perkhidmatan kewangan (pinjaman) kepada individu dan perniagaan pemilik. Kami bekerja dengan individu, kecil, sederhana, dan besar-besaran untuk membantu mereka sama ada memulakan atau berkembang ke wilayah baru. Kami membantu membiayai perniagaan kecil apabila diperlukan paling untuk mengembangkan perniagaan yang sedia ada, membeli peralatan modal, membayar perbelanjaan dan untuk banyak keperluan lain seperti pengiklanan, sewa, pengubahsuaian dan lain-lain Regards, (helenjohnsonloanfirm68@gmail.com) kebahagiaan anda adalah kebimbangan kami.

Widya Okta said...

Aku Widya Okta, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman dapat diandalkan yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui email:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Lady Jane said...

Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

Sandra ovia said...

AKHIR TAHUN PINJAMAN DI RATE SANGAT RENDAH.
Halo, aku Mrs. Sandra Ovia, pemberi pinjaman uang pribadi, yang Anda dalam utang? Anda membutuhkan dorongan keuangan? pinjaman untuk mendirikan sebuah bisnis baru, untuk bertemu dengan tagihan Anda, memperluas bisnis Anda di tahun ini dan juga untuk renovasi rumah Anda. Aku memberikan pinjaman untuk lokal, internasional dan juga perusahaan pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%. Anda dapat menghubungi kami melalui Email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda dipersilakan untuk perusahaan pinjaman kami dan kami akan memberikan yang terbaik dari layanan kami.

Garcia J Sacramento said...

Mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, perumahan, pinjaman pinjaman kereta pelajar, pinjaman penyatuan, pinjaman tanpa jaminan modal teroka; dan lain-lain .. Atau, dinafikan pinjaman dari bank atau perjanjian satu atau lebih sebab-sebab kewangan. Ia adalah lebih cenderung bahawa keyakinan anda Penyelesaian ini! dan gembala pemberi pinjaman persendirian memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu dalam satu dan kadar faedah yang berpatutan rendah sebanyak 2%. Adakah anda berminat? hubungi merawat selepas penukaran pinjaman dalam tempoh 48 jam. HUBUNGI KAMI garciajsacramento@gmail.com

Post a Comment