Dapatkan pandangan PakTeh..!

Tuesday, December 20, 2011

Persiapan Awal dan Budget...untuk membeli rumah.

Saudara seorang kakitangan kerajaan dan ingin membeli rumah dengan menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan (PPK). Membeli rumah merupakan pengalaman pertama seumur hidup hampir kepada semua orang. Justeru itu, ianya bukannya suatu perkara yang mudah tetapi jika kita mengetahui tentang selok belok yang betul dan mempersiapkan diri dengan pengetahuan yang sepatutnya sebelum membuat keputusan membeli, ia sebenarnya tidaklah sesukar mana. Kongsikan bersama jika ada yang ingin ditambah, tanya PakTeh jika kurang pasti!

Antara yang perlu diberi perhatian adalah persiapan awal dan budget... apabila telah bersedia untuk membeli rumah. Berdasarkan pengalaman PakTeh, ramai yang terkejut dengan kos yang terpaksa mereka tanggung setelah membayar duit cengkeram dan bersetuju untuk menempah sesebuah unit rumah. Ada yang masih kurang pasti kelayakan dan keperluan awal setelah membeli rumah. Pastikan Saudara baca persiapan awal dan budget yang perlu diketahui ini khusus untuk saudara yang menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan :-
 1. Deposit - walaupun Pinjaman Perumahan Kerajaan memberikan pembiayaan sehingga 100% berdasarkan kelayakan, sebaiknya pastikan saudara mempunyai budget 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli sebagai deposit.  Sebagai contoh, jika harga rumah yang hendak dibeli adalah RM300,000 maka saudara perlu mempunyai budget RM30,000 untuk wang deposit 10% tersebut.  Jika ini merupakan pembelian pertama, maka anda mempunyai pilihan untuk mengeluarkan simpanan Akaun 2, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) anda.
 2. Kos Guaman dan lain-lain - berdasarkan pengalaman PaKTeh, pembeli perlu menyediakan tambahan 5% daripada harga rumah untuk kos-kos berkaitan pembelian rumah dan urusan pinjaman seperti kos guaman, duti setem, urusan pinjaman dan sebagainya. Sebagai contoh, jika harga rumah yang hendak dibeli adalah RM300,000 maka saudara perlu mempunyai budget RM15,000 untuk kos tersebut sebanyak 5% tersebut. Kos ini dapat dikurangkan jika saudara  membuat pembelian rumah pertama kerana duti setem yang lebih rendah (berdasarkan Bajet 2011 duti setem hanya 50% untuk pembelian rumah  pertama). Jika tidak, saudara perlu mencari sumber lain seperti tabungan, pinjaman peribadi, keuntungan jual rumah yang lain dan sebagainya.
 3. Kes Bina Rumah - jika saudara ingin membina rumah sendiri maka saudara perlu mempertimbangkan budget perundingan dan perkhidmatan akitek sehingga pelan diluluskan anggaran 5% dari harga rumah. Kos arkitek 2%, C&S engineer 1% and M&E engineer 1%.. kalau ada QS campur laa lagi 1%.. So sekali lagi, jika bercadang untuk membina rumah RM300,000 maka kena tambah RM15,000 untuk urusan tersebut... boleh kan! (Bermula 2015 saudara perlu sediakan tambahan lagi 6% untuk GST).
 4. Kelayakan Asas - perkara ini perlu difahami sebelum saudara membuat komitmen untuk membeli rumah dan seterusnya membuat permohonan pinjaman. Kelayakan asas bagi membolehkan membuat permohonan PPK adalah :
  • Pegawai Tetap yang sedang berkhidmat dalam Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri atau Badan Berkanun atau Pihak Berkuasa Tempatan;
  • Warganegara Malaysia;
  • Telah berkhidmat sekurang-kurangnya satu (1) tahun dan telah disahkan jawatan; dan
  • Bukan seorang bankrap atau siberhutang hukuman atau seorang tidak berkemampuan kewangan atau sedang diambil tindakan tatatertib bagi tujuan buang kerja.
 5. Kelayakan Pinjaman - ramai yang keliru berkaitan kelayakan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Terdapat 2 perkara yang sering digunakan untuk menentukan kelayakan :
  • Peraturan BPP : kelayakan pinjaman adalah berdasarkan kepada gaji pokok mengikut jadual seperti di dalam pekeliling dengan syarat potongan gaji tidak melebihi 60% daripada gaji pokok (tidak termasuk potongan lain).
  • Peraturan Jabatan : sesetengah jabatan mempunyai peraturan pentadbiran bagi menyokong sesuatu permohonan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Peraturan yang sering digunapakai adalah jumlah potongan tidak boleh melebihi 60% daripada jumlah pendapatan (gaji pokok+elaun-elaun) termasuk potongan lain yang berada di dalam slip gaji. Oleh itu, pastikan dahulu sama ada jabatan saudara ada mengunapakai peraturan ini sebelum membeli rumah.
Jika saudara mendapati bahawa saudara telah melepasi syarat dan mempunyai budget yang diperlukan seperti yang telah dinyatakan di atas, saudara bolehlah terus ke langkah seterusnya untuk memiliki rumah iaitu memilih rumah. Jumpa saudara di dalam topik seterusnya...jika saudara kurang pasti, tanyalah PakTeh.

121 comments:

Deanz Eilyanzo said...

tq palteh

azrax said...

gambar kat profil fb tu Pak Teh ker? macam muda lagi dalam gambar tu.

PakTeh said...

DE : sama-sama.
azrax : memang muda lagi azrax...hihi. nape ya? mungkin sebab pilihan nama "PakTeh" yang membayangkan ianya tua. tua ilmu untuk dikongsi bersama, insyaAllah.

Anonymous said...

ape maksud bankrup dan siberhutang hukuman dalam kes penjawat awam pak teh?tq

PakTeh said...

Sekadar berkongsi ilmu, “siberhutang hukuman” adalah sama erti dengan istilah barunya “penghutang penghakiman’ ertinya orang yang bertanggungan di bawah mana-mana penghakiman bagi pembayaran wang. Sebagai contoh, seorang pegawai mendapat surat amaran bank kerana tidak membayar hutang bank yang membolehkan pihak bank membawanya ke mahkamah atau diambil tindakan undang-undang sehingga menyebabkan beliau boleh diistihar bankrap.

Key-word yang saya boleh dapati adalah jika seseorang itu diberi hukuman (spt surat amaran) sehingga boleh mengakibatkan seseorg diistiharkan bankrap maka ia boleh anggap sebagai “siberhutang hukuman”.

semoga membantu.

Anonymous said...

kalau umur skrg 54 (guru pencen 60 thn) brp thn pinjaman yg mgkin d luluskan...? tq

PakTeh said...

ooo...maksima tetap 30 tahun. semoga membantu.

Anonymous said...

owh..rupanya banyak yg perlu disediakan kalau nak bina rumah sendiri..10% drpd harga rumah...boleh minta nasihat..apa beza bina rumah sendiri menggunakan loan perumahan dengan loan peribadi..

PakTeh said...

membeli rumah memang perlu modal yang banyak tetapi terbaiknya pinjaman perumahan kerajaan (ppk) adalah ia meberi pinjaman 100%...dan kalau yang terlebih bijak tuu, leh lebih 100%...hihi

perbezaan yang saya nampak adalah sumber pinjaman yang berbeza. jika detailnya, loan peribadi biasanya tempoh bayaran baliknya singkat iaitu 15 tahun manakala ppk maksima 30 tahun.

semoaga ada benarnya.

Anonymous said...

kalau ppk, biasanya berapa peratus kadar faedahnya ye? tq

PakTeh said...

4% atas baki berkurangan iaitu bersamaan jika bank faedahnya 2%. semoga membantu.

Anonymous said...

Salam Pak Teh,

Saya berminat untuk memohon pinjaman perumahan dr Perbendaharaan buat kali pertama. Gaji hakiki semasa saya ialah RM1670.40 di mana kelayakan pinjaman saya adalah RM205,000.00

Untuk makluman saya tlh menandatangani persetujuan utk SBPA yg pada mulanya dijadualkn berkuatkuasa pada 1 Januari 2012. Malangnya SBPA ini ditangguhkan ke satu masa yg akan ditentukan kemudian.

Secara praktikalnya, menerusi skim ini saya akan menerima kenaikan sebyk RM174.60 yang menjadikan gaji hakiki saya sbyk RM1845.00. Pergerakan gaji saya akan bermula pd bulan April 2012 dan saya dijangka menerima kenaikan sebanyak RM145.00 mengikut "Jadual Pemindahan Gaji dan Penetapan Pergerakan Gaji" dan seterusnya gaji hakiki saya bermula April 2012 sebanyak RM1990.00

Untuk rujukan BPP, rumah yang akan saya beli berharga RM244,810. Saya telah menjelaskan 10% @ RM24,481 pendahuluan kepada pemaju utk tindakan selanjutnya.

Soalan saya :-

1)Sekiranya SBPA ini diteruskan dlm masa terdekat, adakah saya boleh memohon pinjaman sebanyak RM220,000 yang mana ianya melebihi kelayakan sedia ada saya?

2) Adakah saya blh dipertimbangkan untuk memohon pinjaman ini walaupun gaji hakiki saya akan menjadi RM1990 dan amat hampir mencecah gaji minimum RM2000 untuk kelayakan pinjaman RM255,000? Ini kerana mengikut rujukan saya, bayaran balik pinjaman akan dilakukan selepas tempoh 18 atau 24 bulan slps kontrak ditandatangani (betul ke?)

Mohon penjelasan & maklumbalas seblm saya menghantar borang ke Bhg. Admin pejabat saya & seterusnya ke BPP.

PakTeh said...

walaikummussalam....

ok...saya jelas dengan situasi.

jawapan saya :
1. kelayakan adalah berdasarkan gaji pokok yang diterima semasa. jika gaji sbpa meningkat bermakna kelayakan juga meningkat berdasarkan jadual tetapi perlu dibuktikan dengan slip gaji atau salinan kew.8.
2. tidak layak kerana kelayakan adalah berdasarkan gaji pokok yang diterima semasa (tiada rayuan pernah dipertimbangkan untuk kelayakan lebih dengan alasan apapun). bayaran balik adalah apabila tuntutan mencapai 95% atau 18 bulan dari tarikh setuju terima pinjaman...mana yang TERDAHULU.

semoga membantu.

Anonymous said...

Pak Teh, Anonymous replied :-

OK, noted with thanks.

REDHA.... :)

nway tq for ur kind explanation... at least tidak mengharap padi di seberang. & one more think, i considering to choose Takaful Etiqa for the insurance.. may we can work together Pak Teh.. insyaallah..

PakTeh said...

sama2...insyaAllah dapat kita "berkongsi ilmu, saling membantu" dilain ketika. at any time please cal 0193533702, jika berminat dengan perkhidamatan PakTeh. terima kasih.

Anonymous said...

gaji sy trmasuk elaun rm3075. bersih selepas potongan rm2595. adakah sy lyk meminjam sbyk rm250000? Pak Teh tolong kirakn kelaykn sy. terima kasih

PakTeh said...

untuk menentukan kelayakan perlu maklumat gaji pokok. walau bagaimanapun, untuk kelayakan leh rujuk : http://loankerajaan.blogspot.com/p/syarat-loan-rumah.html dan baca sesekali dengan : http://loankerajaan.blogspot.com/2012/01/isu-potongan-gaji-melebihi-60.html ...semoga membantu.

Anonymous said...

Salam Pak Teh,

adakah kos di bawah ini wajib bayar jika buat "loan Gvnment"...Peguam menyatakan,kos di bawah adalah sebahagian dr Kos "Loan Agreement".

Property Sale Agreement (PSA)
Property Purchase Agreement (PPA)
Memorandum of Charge & Annexure
Stamp Duty on PSA

tq.

Kamal said...

Salam Pak Teh.

Saya nak buat Pinjaman perumahan jenis V ( tukar dari bank ke kerajaan). Harga semasa beli dulu 170000. Apa yang saya ingin tahu ialah:
1. Bolehkah saya meminjam lebih dari 170000 dari kerajaan atau sehingga kelayakan maksimum?
2. Berapakah pula anggaran kos peguam yang perlu dibayar?
3. Jika saya memilih peguam lain (bukan peguam yang dulu) adakah kosnya sama juga?

Terima kasih.

PakTeh said...

walaikummussalam tuan...

1. boleh jika pengesahan penyata baki hutang melebihi amaun tersebut.
2. kos peguam berbeza2 dan perlu dibuat perbandingan. pentingkan mahirnya peguam dan bukan murahnya. anggaran rm2500.
3. seperti jawapan 2, tanya beberapa peguam dan bandingkan.

semoga membantu.

Anonymous said...

assalamualaikum..
saya nk tanya la...sy DG 41 yang skg gj pokok sy RM 2238.55...klyakan pinjaman sy Rm 241k xsilap sy..sy ingin membeli rumah second dlm hrga 150k...mknya nya 10% sy pelukan ialah 15K..adakah ianya perlu ditambah untuk kos guaman da sebagainya...bagaimana prosesnya..bleh Pak Teh terangkan bagaimana sy perlu uruskan semua perkara ini..adakah sy perlu membuat permohonan dahulu sebelum membeli rumah...

ani_dipsy... ;-) said...

assalamualaikumPak TEh,
"4% atas baki berkurangan iaitu bersamaan jika bank faedahnya 2%." yang saya faham, kalau atas baki berkurangan jumlah bayaran balik akan turut berkurangan jg la? tapi, kenapa kadar byrn balik pinjaman adalah sama setiap bulan sampai la 30 tahun?? boleh Pak Teh terangkan.. terima kasih...

PakTeh said...

walaikummussalam cikgu....
ok...rm15k bagi wang deposit aja cikgu..perlu ada budget untuk urusan guaman, stamping, pindahmilik dsb lebih kurang rm7k.

untuk urusan dan prosesnya, seeloknya email ke pakteh@muslim.com kerana lain harta lain caranya.

cikgu perlu sign perjanjian terlebih dahulu sebelum boleh memohon pinjaman. terima kasih.

PakTeh said...

walaikummussalam ani...
bayaran balik pinjaman perumahan memang rendah sebab telah dikira secara keseluruhan dengan kadar baki berkurangan. untuk tunjuk secara terperinci ia memerlukan data perkiraan setiap bulan bagi menunjukkan cara perkirannya yang tidak sesuai utk ditunjukkan diruangan ini.
untuk nampak kesannya, cuba suruh bank kira bayaran balik pinjaman dengan kadar yang sama. terima kasih.

Anonymous said...

salam pakteh kalu sy wat pinjaman perumahan 200ribu selam a 360 bulan...berapa byrn bulanan ye...

PakTeh said...

walaikummussalam...
sebulan lebih kurang rm1,020. untuk kiraan lebih tepat memerlukan maklumat umur dan nilaian harta. semoga membantu.

PuanHas said...

Assalamualaikum pakteh..
Suami saya tentera ingin membeli rumah yang dijual oleh kawannya. Harga rumah yang dijual RM130K. Oleh kerana suami ingin membuat loan kerajaan, penilai telah menilai rumah itu sekitar RM 120K dan bayaran pinjaman selama 30tahun. Baki dalam 10-15K perlu disediakan untuk dibayar kepada kawannya selaku penjual rumah dan juga kos guaman.
SOALAN :
1.Memandangkan kami tidak mampu untuk menyediakan 10-15K secara cash, boleh atau tidak kami membuat pinjaman perumahaan kerajaan secara bersama (saya juga kakitangan kerajaan DG41)?
2. Bagaimanakah pengiraan untuk loan bersama
3. Bolehkah suami saya membuat loan sebanyak 70% daripada harga rumah yang dinilai..manakala saya 30%?
4. Sekiranya rumah dinilai sebanyak RM120K, boleh atau tidak kami memohon pinjaman bersama sebanyak RM30-35K?

harap dapat membantu :)

PakTeh said...

walaikummussalam puan has....

ok, cuba dahulu buat rayuan dgn penilaian jika belum.

jawapan PakTeh :
1. boleh tetapi secara peribadi agak rugi kerana jumlah beza amat sedikit atau puan sahaja membuat pinjaman tersebut...pasti layak penuh. bagi PakTeh, terbaiknya adalah 1 harta bagi 1 kelayakan pinjaman. sekadar pandangan.
2. maaf, saya kurang jelas dgn soalan. boleh princikan?
3. boleh, pecahan adalah mengikut persetujuan masing2.
4. maaf juga, saya kurang jelas dgn soalan ini.
semoga membantu dan mendapat respon dari 2 soalan yg belum dijawab.

Anonymous said...

salam pak teh,,
saya ada soalan, sy ingin membeli sebuah rumah..tepi apa yang diterangkan oleh pemaju sy perlu mengikut beberapa step yang diberi utk proses ini :

a)sy perlu booking dahulu..
b)bt perjanjian utk membeli tanah
c)kemudian bt lg perjanjian utk loan rumah pulak..

kiranya boleh ke sy bt 2 kali loan utk urusan ini...had sy pula hanya 205k
adakah layak sy membuat pinjaman kerajaan itu..

Puanhas said...

Terimakasih pakteh
Maaf soalan saya agak keliru sikit. Saya telah dimaklumkan oleh suami bhw dia sebenarnya layak utk loan kerajaan 130k. tetapi oleh kerana hendak mengurangkan bayaran bulanan , suami akan memohon loan sebanyak 120-125k sahaja. bakinya dibayar secara tunai. Saya dalam proses untuk mengeluarkan kwsp bagi membayar baki pembelian rumah itu dan juga kos peguam.Saya tidak jadi untuk membuat pinjaman bersama.
Pakteh , katakan saya belum pernah memohon loan kerajaan & berminat hendak membeli tanah lot .. bagaimanakah caranya untuk membuat permohonan? apakah yang perlu saya sertakan untuk menyokong permohonan tersebut? adan sekiranya saya ingin membina rumah di atas tanah lain (di atas tanah pusaka bukan tanah lot yg saya akan beli itu)..bolehkah saya memohon loan kerajaan kali ke dua?

PakTeh said...

salam anonymous...

ok..kes ini adalah kes membeli tanah kemudian membina rumah. untuk pinjaman, perlu urus pembelian tanah sehingga selesai bayar dan kemudian baru urus untuk pinjaman rumah pula.

soo, memang perlu 2 kali loan dan masih dianggap sebagai pinjaman pertama. berdasarkan maklumat yang diberikan, puan layak memohon. semoga membantu.

PakTeh said...

sama2 puan...

ok, jawapan PakTeh :
1. untuk beli tanah lot, pastikan tanah boleh dibina bangunan dan syarat tanah lain. cara memohon pinjaman adalah lantik peguam, ttgn snp, lengkapkan borang permohonan dan hantar ke bpp.
2. dokumen yang perlu disertakan bergantung kepada kes. berbeza kes maka berbeza dokumennya. sebaiknya, setelah jumapa tanah yang berkenan, leh tanya PakTeh lagi. yang wajib adalah salinan geran/hakmilik.
3. jika telah membeli tanah, tidak boleh menggunakan pinjaman untuk membina di rumah lain kerana seorang kakitangan hanya dibenarkan membeli 1 lat harta sahaja pada 1 masa.
4. loan kedua boleh dipohon setelah menyelesaikan pinjaman pertama tetapi biasanya kelayakan adalah sangat rendah.

...semoga membantu.

Anonymous said...

salam Pak Teh...

terima kasih atas info tentang membuat loan 2 kali utk tanah dan rmh..
ikut penerangan Pak Teh :

"ok..kes ini adalah kes membeli tanah kemudian membina rumah. untuk pinjaman, perlu urus pembelian tanah sehingga selesai bayar dan kemudian baru urus untuk pinjaman rumah pula."

- maksud Pak Teh sy perlu selesaikan pinjaman tanah dahulu shingga selesai kesemuanya (hingga 30 thn)?

- dalam tempoh itu adakah sy tidak boleh membuat loan kedua untuk mbina rumah diatas tapak itu...

- tp pemaju menerangkan selesai bt loan tanah, sy boleh terus memohon loan kedua utk membina rumah...

mohon penerangan dr Pak Teh...
Terima kasih

PakTeh said...

walaikummussalam...

sama2..uruskan pinjaman tanah hingga selesai bayaran bermaksud sehingga penjual tanah dapat wangnya kemudian boleh urus pinjaman bina rumah pula. semoga membantu.

puan has said...

Terimakasih pakteh...kalau ada masalah sy akan bertanya lg..semoga dimurahkan rezeki

PakTeh said...

sama2 puan has, senang2 datang la lagi. PakTeh akan cuba jawap jika ada soalan ya. semoga ceria selalu dan dimurahkan rezeki puan jua.

Puan Has said...

Salam pakteh,
apakah maksud kontra. contohnya penjual rumah loan kerajaan & pembeli ingin membuat loan gov.

PakTeh said...

walaikummussalam puan... macam pernah bertanya sebelum nee puan atau kebetulan nama serupa hihi.

kes kontra adalah apabila pembeli menggunakan pinjaman kerajaan untuk membeli harta yang masih digadai kepada kerajaan. semoga membantu.

PuanHas said...

terimakasih atas penerangan pakteh
dulu sy tanya soalan lain..hihi sy telah pun mendapat sedikit maklumat mengeni rumah yang hendak dijual daripada kak wan ( kakitangan pemaju yg dipertanggungjwbkan oleh penjual utk mencari pembeli rumah). Rumah ini sudah mempunyai geran tanah , tetapi masih belum cukup tempoh 5 tahun (30hb Julai 2012 genap 5 tahun).Oleh kerana sudah ada persetujuan antara suami sy dgn penjual yg mana mahu mempercepatkan proses S&P, penjual telah dikenakan tax.Buat masa ini masih tertangguh untuk membayar tax kerana penjual tidak dapat menyediakan sejumlah duit yg dikehendaki. Kini sy sedang berusaha untuk membantu suami untuk membayar 10% drp harga rumah walaupun tidak diminta oleh penjual.Mengenai peguam pula.. sy telah meminta kakwan untuk mencarinya. dan daripada penerangan kakwan penjual & pembeli akan berurusan dgn satu peguam sahaja. Saya telah meminta kak wan untuk melantik peguam itu sbg peguam pembeli dan penjual boleh tumpang dgn syarat membayar caj peguam yang berkaitan dgn urusan penjual sahaja. Buat masa ini kakwan ini menjadi orang tengah kerana dia akan membantu penjual dan pembeli. tidak pula saya bertanyakan adakah dikenakan bayaran. Jadi skarang ini sedang menunggu penjual membayar tax dan mendapatkan statement loan

NAZA RORINE said...

Salam Pak Teh,ingin bertanya...saya ada membeli lot rumah dengan pinjaman kerajaan yang pertama lebih kurang 9 tahun yang lalu...dan sekarang saya ingin membuat pinjaman kedua untuk membina rumah di atas lot yang berlainan..kelayakan pinjaman saya sekarang ini ialah RM320k...soalannya adakah saya layak dan berapakah jumlah pinjamannya..mohon penjelasan...

PakTeh said...

ooo sama2 puanHas. semoga dimudahkan urusan puan.

PakTeh said...

walaikummussalam tuan...

1. pinjaman bina rumah masih dianggap pinjaman pertama.
2. layak jika cukup syaratnya.
3. kelayakan adalah rm320k ditolak jumlah pinjaman tanah sebelum ini.

semoga membantu.

husni said...

saya seorang penjawat awam gaji hakiki RM3,000 dan bercadang nak beli apartment harga RM230,000. Jika saya selesaikan deposit + law fees dll. Adakah saya dapat refund balik sekiranya Bahagian Pinjaman Perumahan luluskan 100 peratus pinjaman rumah berkenaan iaitu RM230,000. Mohon jawapan Pak Teh

PakTeh said...

untuk makluman tuan, 100% pinjaman adalah berdasarkan harga harta sahaja dan tidak termasuk law fees. justeru itu, wang deposit akan dikembalikan jika mendapat pinjaman 100% daripada harga rumah. semoga membantu.

Anonymous said...

salam,

Saya telah semak kelayakan saya adalah RM280,000, dan nilai harta adalah RM 280,000 juga. Oleh itu, adakah saya perlu membayar MRTA yang dikenakan oleh pihak insurans BPP terlebih dahulu atau boleh dimasukkan ke dalam amaun pinjaman. Mohon bantu.

terima kasih.

mar

PakTeh said...

walaikummussalam...

ooo ok, mrta akan ditamabah dan dimasukkan sebagai jumlah tambahan dalam pinjaman. semoga membantu.

Anonymous said...

1.sy nk tanya ckit pakteh. sy penjawat awam dn kelayakan sy 205k. harga rumah pulak 212k. jd developer mintak 7k utk byr baki duit rumah dan 6k utk law fees. selain drpd bayaran tersebut, ada x sebrng kemungkinan utk sy buat bayaran lain?

2. kemudian, adakah sy perlu buat byrn law fees slps loan lulus ataupun seblm loan lulus?

dlm kekeliruan. harap dpt membantu.

PakTeh said...

1. ada tetapi jumlahnya minima seperti wang proses dsb.
2. bergantung kepada perbincangan bersama peguam. lain peguam lain kaedahnya, sebaiknya berbincang mengikut persetujuan.
...semoga membantu.

Anonymous said...

terima kasih di atas penjelasan pak teh tu.. telah membantu sy..

PakTeh said...

sama2...senang2 dtg lagi bersama rakan.

Anonymous said...

Assalamualaikum Pak Teh. Saya bercadang nak beli rumah teres 2 tingkat pajakan 99tahun berharga 210k. Kelayakan pinjaman saya 255k.umur saya 27 tahun. Sy nak gunakan loan kerajaan. Soalan saya:
1. Boleh x sy mohon loan tu melebihi hrga rumah contohnya harga rumah sy 210k sy mohon loan dalam 230k untuk cover skali yuran guaman , renovation etc..

2. Agak2 berapa bayaran bulanan yg akan dikenakan untuk jumlah pinjaman seperti di atas. Sy bercdg nak gunakan insuran etiqa takaful.

PakTeh said...

walaikummussalam...

ooo ok, jawapan PakTeh :
1. boleh tetapi perlu mou dan persetujuan tuan tanah dan peguam. syarat utamanya, nilaian harta semasa adalah lebih tinggi daripada harga jualan.
2. rm210k = anggaran rm1050 atau rm230k = anggaran rm1150. semoga ada perkongsian.

Anonymous said...

Assalamualaikum Pak Teh.
Suami saya adalah kakitangan kerajaan yang mempunyai kelayakan pinjaman RM 300,000. Kami telah membeli rumah yang berharga RM 240,000 pada tahun 2008 dengan pinjaman bank. Harga baki pinjaman semasa adalah RM 220,000. Kami ingin membuat pertukaran pinjaman in kepada pinjaman perumahan kerajaan. Persoalan saya:
1. Bolehkah kami mohon maksimum pinjaman sebanyak RM 300,000, iaitu untuk membayar baki pinjaman bank dan selebihnya untuk tujuan renovation rumah?
2. Berapakah anggaran bayaran bulanan untuk pinjaman tersebut RM 300,000 sekiranya tempoh sehingga 25 tahun?
Terima kasih Pak Teh.

Anonymous said...

Tq pakteh krn respond pd soalan sy :) (anonymous june7). Sy dh tnye dh pd pemaju tntg pinjam lebih dri hrge rumh 210k. Pmju tu ckp pling tinggipun die bole lbihkn 10k iaitu 220k. So xpe laa, sy kne cri sumber lain utk renovation. Anyway, bagus sgt ade blog n fanpage ni.sgt mmbntu.

Anonymous said...

Assalamualikum pakteh, sy nk tanya, sbg pnjawat awm, jika saya sudah memohon pinjaman perumahan kali pertama, boleh x selepas tu sy mohon pula pinjaman pengubahsuaian rumah? Dalam tahun yg sama.Ade x syarat2 tertentu?

Anonymous said...

Assalamualaikum Pak Teh..
sya skrg dlm proses membeli rumah dalam pembinaan berharga RM240K.Sy wat gabung loan bersama suami.sy dg41,manakala suami n1.memandangkan saya ada loan kereta dlm 8rts lbh setiap bln,jd sya x wat loan seorang,walaupun layak.Suami x layak wat loan 240k..

1)apa pendapat pak teh?
2)jika berlaku kematian salah seorang drp kami,insurans akan cover penuh x rumah tu? atau seorang yang masih hidup perlu byr hg rumah penuh setiap bln?

tq

Anonymous said...

Assalamualaikim...
sy nk tanya,jika borang pemohonan perbendaharaan telah dihntar n dlm proses..tetapi sy masih belum menerima n tandatangan borang E..
Bolehkah sy membatalkan pemohonan tersebut dan mengemukakan permohonan baru?

terima kasih

PakTeh said...

8 jun anonymous : walaikummussalam, jawapan PakTeh :
1. transfer loan yang dipertimbangkan adalah berdasarkan baki hutang semasa yang disahkan oleh bank.
2. anggaran bayaran balik rm1650 sebulan. semoga membantu.

8 jun anonymous : ooo ok. semoga dimudahkan urusan tuan. terima kasih dan senang2 datang la lagi.

10 jun anonymous : walaikummussalam, pinjaman ubahsuai bagi rumah yang menggunakan pinjaman perumahan kerajaan syaratnya :
1. 5 tahun setelah rumah siap jika membeli rumah sedang bina.
2. 5 tahun dari setuju pinjaman jika membeli rumah telah siap. semoga ada perkongsian.

PakTeh said...

13 jun anonymous : walaikummussalam, jawapan PakTeh :
1. PakTeh lebih prefer seorang aja loan dan kemudahan suami mungkin leh guna utk rumah yg lain atau renovation kerana puan telah layak, suami x hilang kelayakan pinjaman jika x guna pinjaman skg dan pengalaman pelanggan PakTeh mengenai joint loan ada banyak yg kurang menyenangkan.
2. hanya orang yang meninggal sahaja insuran cover, yg hidup perlu teruskan bayaran. semoga ada perkongsian.

13 jun anonymous : walaikummussalam, selagi lampiran e (borang setuju terima pinjaman) tidak ditandatangani lagi pinjaman perumahan masih dianggap tidak sah walaupun telah diluluskan. semoga membantu.

Anonymous said...

Gaji pokok saya ialah Rm1550 + elaun =Rm1850
Saya tiada mempunyai pinjaman kereta.
Saya kerja di sektor swasta.
Saya nak buat loan perumahan untuk beli harga rumah sebanyak RM186200, berapakah yang saya layak pinjam daripada bank dan berapa ansuran yang saya perlu bayar setiap bulan?
Utk kos lawyer dan sebagainya berapa banyak yang saya perlukan?

PakTeh said...

maaf, PakTeh mahir berkaitan pinjaman perumahan kerajaan. untuk bank boleh pergi terus ke bank2 yang berpotensi. sebaiknya guna panel bank sykt atau panel bank projek pemaju berkenaan.

untuk kos lawyer, boleh baca post PakTeh di atas bagi perkara 2. semoga membantu.

Anonymous said...

salam pak teh;
saya aju gaji hakiki sy rm2325 tidak termasuk elaun...setelah ditolak kereta dan dan pinjaman peribadi tinggal rm1600....berapa layak sy pinjam untuk rmh

PakTeh said...

walaikummussalam....

layak loan rm255k. terima kasih.

Anonymous said...

Assalam pak teh..sy bercdg membeli rumh berhrga 285k.sy layak memijm sebnyk 280k..sy ingin bertny
1. adkg menguntugkn jika sy membeli rumh sebagai investment (jual pada hrga lebih tinggi pd ms depan
2. Jika dikira 4% hrga sebenar rumh akn menjadi 4++k.jd bilakah wktu terbaik untuk menjual rumah. Atau patutkah sy mencari rumah yg lebih rendah kosnya sbg investment?
3. Byrn booking telah dibt. Setelah sign agreement ,Adakah byrn booking diplg semula?

PakTeh said...

walaikummussalam...
1. mengutungkan jika rumah yang dibeli adalah berpotensi untuk meningkat harganya.
2. untuk pelaburan perlu beli rumah di kawasan berpotensi. jika pelaburan melalui bpp, ia perlu jangka panjang sebaiknya kerana kemudahan sekali sahaja.
3. dikembalikan jika loan 100%.
semoga membantu.

Anonymous said...

salam pak teh....
1. saya gaji pokok 2442.
2.jika saya beli rumah rm230000,layak ke pinjaman penuh@240000...saya da bayar booking rumah 500.
3.jika layak,apa bayaran lain yg saya kena sedia, dan berapa anggaran bayaran lain tu.

PakTeh said...

walaikummussalam...
1. layak rm255k.
2. hanya layak rm230k mengikut harga rumah.
3. leh rujuk http://loankerajaan.blogspot.com/2011/12/persiapan-awal-dan-budgetuntuk-membeli.html.
..semoga membantu.

PakTeh said...

walaikummussalam...
1. layak rm255k.
2. layak rm230k sahaja mengikut harga harta.
3. bayaran lain ada dinyatakan seperti post di atas.
...semoga membantu.

Anonymous said...

helo,sy ni kakitangan awam berumur 31 thn dan memiliki tanah sendiri namun blm mempunyai rumah sendiri.sy bercadang utk membina rmh atas tanah sendiri tp risau jika gaji lepas atau tidak dan berapa kelayakan yg dapat utk membina rumah..gaji sy setakat ini adalah rm1200 bersih.mampukah sy membina rumah sendiri dgn gaji yang ada?terima kasih

PakTeh said...

hai, kelayakan pinjaman perumahan kerajaan adalah berdasrkan gaji pokok/hakiki/basic. terima kasih.

Anonymous said...

Salam Pak teh, saya nk tnya, adakah kesemua developer mengenakan deposit 10% bagi semua rumah 1st hand,bukan sub sale (sub mmg sentiasa 10% kan pak teh)? spt mana pak teh maklumkan, walaupun loan kerajaan provide 100%, tp masih kena prepare 10% deposit.X boleh ke kalau kita xperlu byr apa-apa deposit(contoh mmg x cukup deposit 10%) dan kerajaan tanggung semuanya? so kita x payah refund balik 10% deposit dari loan kerajaan.

soalan lain, jika harga rumah yang ingin dibeli berharga harga 300,000 tetapi kelayakan 320,000, adakah loan maksimum 320,000 dijangka akan diluluskan oleh Perbendaharaan?

soalan terakhir, sekiranya pasangan joint loan, gaji pokok 2559.00, umur 33, + gaji pokok pasangan 3327.00, umur 27, bagaimana pengiraan kelayakan?dan jumlah kelayakannya?

Anonymous said...

Salam Pak Teh,

Saya baru pertama kali beli rumah dan xberapa pasti dengan kaedah bank dan pemaju.Soalan saya, loan perumahan saya telah diluluskan tetapi pemaju masih tidak menandatangani s&p dan pihak bank telah hantar surat reminder kepada sy beberapa kali,cuma sy tidak pasti apa dimahukan bank dan bagaimana mahu menyelesaikan masalah ini???HArap membantu

Anonymous said...

As salam,

Kalau kerja kerajaan tapi status kontrak renew setahun, setahun mmg xboleh nk mohon pinjaman ker?mcmana utk mohon pinjaman utk status kontrak? harap bantu saya..TQ

Anonymous said...

Salam pak Teh,
saya berminat nak beli 1 lot tanah dengan bayaran tunai.adakah saya masih perlu melantik peguam untuk urusan ini atau saya boleh berurusan terus di pejabat tanah (setelah dipersetujui bersama dengan tuan tanah).saya bercadang untuk memohon loan goverment untuk membina rumah diatas tanah tersebut.
terima kasih.

Anonymous said...

Salam Pak Teh..
Ingin membina rumah diatas tanah sendiri,
Berapakah kelayakan pinjaman saya????
gaji Pokok RM2550 + elaun RM800
Potongan Angkasa dan KWSP RM 1203
Bersih RM 2147

Anonymous said...

Salam pakteh.
Saya telahpun menandatangani perjanjian jual beli rumah apartment tetapi mempunyai masalah hakmilik strata, peguam menyatakan bahawa tempoh utk menukar hakmilik strata itu agak lama sedangkan saya telahpun menandatangani perjanjian jual beli.
Adakah kerajaan menetapkan tempoh masa selepas tandatangan perjanjian jualbeli sehingga pemohonan pinjaman dibuat? Ke saya tak sepatutnya tandatangan perjanjian jualbeli tersebut?

Ahmad said...

Saya bina rumah dengan pinjaman peribadi pada bbrp tahun lepas. Melihatkan komitmen bulanan yg agak tinggi, saya bercadang untuk refinance rumah tersebut. Saya ingin meminta nasihat pok teh adakah ada option pinjaman perumahan kerajaan bagi kes tersebut iaitu untuk menyelesaikan pinjaman peribadi. Nilai semasa rumah itu sekarang adalah rm500k. Saya cuma bercadang untuk refinance harga rm450k. Apa yg memusykilkan saya ialah kelayakan maksima saya ialah rm280k seorang. Jika saya joint loan, adakah rm450k itu dibahagi dua untuk melayakkan loan kami? Harap pok teh membantu.

Anonymous said...

salam 1 malaysia.gaji pokok i 2509.40 + elaun = 3149.40
tapi gaji bersih selepas potongan adalah 1500.35. i ingin beli rumah teres berharga 220k. berapa kelayakkan pinjaman utk saya.TQ

Anonymous said...

salam pak teh,
saya belum mempunyai rumah.sebagai kakitangan kerajaan bolehkah saya membeli rumah yang dilelong oleh bank menggunakan loan kerajaan.

zahid arzmi said...

salam pak teh.

saya kakitangan kerajaan,jika kita hendak beli rumah mesti kena bayar deposit ke?jika saya tak da duit nak bayar deposit & bayar peguam bagaimana?.ada kaedah lain?

tq.

izuan said...

salam Pak Teh.
Gaji pokok sy 1700,,setelah tolak potongan pinjaman gaji pokok sy tinggal 1200..sy nk buat pinjaman rumah kerajaan.kelayakan pinjaman sy 205k..adakah sy layak untuk buat pinjaman sbanyak 130k dgn jumlah gaji pokok sy 1200...harap Pak Teh dpt terangkan dengan jelas..Trima Kasih..

siut said...

saya gaji bersih 2500 termasuk elaun...apa prosedur untuk membeli rumah pertama kali..baru bekerja setahun...

mohd nasir said...

saya dan isteri kakitangan awam. rumah yang hendak dibeli adalah RM180K. Harga nilaian hanya RM160K. Saya dan isteri masing2 layak mohon loan RM130K.
Soalan:

1) Bolehkah saya minta penilai letakkan harga nilaian RM180K agar saya dapatkan 100% loan.

2) Jika saya ingin combine loan saya dengan isteri.. contoh saya ambil loan RM100K dan isteri RM80K. apakah prosedurnya? berapakah kos yang perlu disediakan saya dan isteri? cntoh kos guaman , dan sebagainya.Dan kos apakah yang termasuk sekali dalam loan?.


mohon penjelasan...

Anonymous said...

salam.. nak tanya jika buat loan dengan bpp perlukan saya bayar deposit 10%? saya membeli rumah dari kerajaan negeri bukan dari developer.

Anonymous said...

test

Anonymous said...

salam pak teh. ada sebarang kontrak tak yang dikenakan kepada peminjam. jika ada minta jasa baik pak teh untuk senaraikan. boleh yea.

duke said...

Salam Pak Teh.

Saya kakitangan kerajaan tapi isteri kakitangan swasta. Boleh ke kami nak buat joint loan kerajaan, atau saya seorang sahaja yang boleh?

Terima kasih.

leesa said...

Slm if saya sudah ada lawyer tapi nak gunakan khidmat pak teh boleh ke.

Anonymous said...

salam.saya ade booking rumah dan telah bayar booking rm2k. setelah hampir 1 tahun lebih menunggu rumah tersebut masih belum siap.rumah tersebut dijanjikan siap pada bulan april 2012.dan saye sudah tidak berminat dgn rumah tersebut kerana ingin membeli rmh lain y sedia diduduki.adekah wang bookin saya akan dipulangkan?

Anonymous said...

Salam...saya nak buat lan kerajaan untuk rumah secondhand..apa langkah yg perlu dibuat dahulu..dan berapa lama loan kerajaan dibuat baru diluluskan

232QTW said...

Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Saya pengarah urusan syarikat Anderson, kami menawarkan semua jenis pinjaman, pinjaman syarikat, pinjaman peribadi, pinjaman pelajar, dan pinjaman perniagaan, Jika anda berminat untuk pinjaman ini, anda perlu email kepada kami melalui e-mel ::: (georgeanderson.loanfirm255@gmail.com).

yuyu jafri said...

Aslmkm pk teh..gji bsc+elaun sume buln2 sy dpt dlm 2400 tp tolk itu ini loan krte, loan prbdi tgl rm900 gji brsh..insyall sy bcdg nk bli rumh 5thn lg, umr sy skg 25 sbb 5thn lg krte sy dh hbs byr..so dlm kiraan pak teh,bp amount yg lyk sy blh bt pinjaman?sbuln krte sy byr 650 insyallh umr 30 sy bru nk bli rumh mmndgkn mse tu krte dh hbs byr.

Anonymous said...

Assalamualaikum.. sy encik azri.. pak teh blh bantu sy? kalau gaji pokok saya adalah 5461 dan bila dicampur elaun jumlahnya adalah 7134. potongan gaji 3337. dan gaji bersih 3796. Berapa kelayakan pinjaman saya.. terima kasih..

Anonymous said...

Salam pak teh...saya cikgu siti...nak tanya sikit...saya bercadang nk beli tanah felda yg kita sedia maklum merangkumi tanah kebun dan rumah sekali...jadi boleh ke saya buat loan kerajaan? Tkasih banyak.. :-)

Anonymous said...

As-salam pakteh.. saya siti..penjawat awam. saya nak bertanya..apakah keistimewaan membeli rumah melalui pinjaman perumahan kerajaan dari pinjaman perumahan bank. sekiranya saya telah membeli rumah melalui pinjaman perumahan kerajaan..kemudian saya telah berhenti kerja atau bertukar ke sektor swasta, apakah yg akan berlaku?

Anonymous said...

Salam pak teh.sy tnye bberapa soalan.
1. Gji pokok sy rm1540.20, elaun rm500. Potongan dlm slip gaji rm382.adakah pinjaman kerajaan ambil kira pinjaman (kereta+asb) diluar slip gaji yg mgenakan syarat tdk melebihi 60% gaji?
2.sy bkerja d smenanjung ttpi nk bli rumah kt sarawak (tpt lahir sy).peguam mne yg harus sy berurusan di sarawak @ smnjung?
3.ape dokumen yg perlu sy sediakan utk berusan dgn peguam dan bpe lama biasanya urusan dokumen bg pembelian rumah teres daripada kawan (bkn pemaju)?

zool mohd said...

Slm pak teh...nak tanye kalo rmh yg sy nk bli nh rege nye 330000 n kelayakan sy pula 320000 jd bakinya sy byr duit simpanan rm10000...pas2 insuran mrta n gadai janji ke pe term nye anggaran 13k...total dlm loan 333000kn...jdk nye cne insuran 2 yea...adakah dia msk dlm loan skali...kalo msk dlm loan dh x lpskn...sbb klayakn hnye 320000 jea...or kena byr cash jgk ke..ke cne...tq

hangtuah said...

Senyap dah pak teh ni.... mana dia pergi ya

piegorgonphoto.blogspot.com said...

Pak teh aktif lagi ke sekarang..?..

ayie said...

Salam. Pak teh. Jika saya nk beli tanah guna loan kerajaan harga pasaran rm 160k. Tpi tuan tanah jual rm 135k. Bolekan saya markup harga rm160k. Duit lebih tu nanti camna

Anonymous said...

Salam pak tin boleh me gabungkan keluaran kwsp suami dgn pinjaman permahan sy kerana masih ada Baki yg lebih talk jelas

Anonymous said...

Salam..sy blm disahkan dlm jwtn..sy b'cdg nk bli rmh gna loan bank kemudian stlh pgesahan sy nk tkr kpd loan gov..apa pndpt p.teh?ok @ tgu shgga pengesahan br bli?mohon pencerahan..tq

Poknik Yamriver said...

Assalam Pak Teh,
isteri saya berkelayakan untuk membuat gov loan.
Masalahnya :
1) SNP sudah ditandatangani dan Rumah yang kami ingin beli ini sudah 3 tahun kami tunggu kelulusan surat pecahan unit tanah.

Tetapi baru2 kami telah diberi surat oleh pemaju untuk menjelaskan bayaran dalam masa 30 hari atau kami kena beli secara tunai rumah tersebut.

Dilampirkan juga surat pecahan tanah yang baru diperolehi oleh pihak pemaju.

2) Dalam masa 3 tahun ini, kami telah membeli sebuah rumah dengan menggunakan join loan dengan BIMB,

Persoalannya :

Bolehkah kami menolak untuk membeli rumah tersebut kerana kami mempunyai komitmen yang tinggi sekarang.
Cth : Car Loan, Personal Loan saya dan isteri, House Loan.

Anonymous said...

Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, dan jika ya, sila hubungi kami di: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

nama:
Jumlah pinjaman yang diperlukan:
negeri:

Shafik said...

sy berumur 29 tahun..gaji hakiki sy rm1860..campur elaun 2500..gaji bersih sy 1021..brp kah nilai harga rmh yg sy dpt beli dgn gaji bersih 1021

Ira Irmira said...

Assalamualaikum Pak Teh,

Alhamdulillah jumpa jugak dgn blog Pak Teh yang banyak info ni. Nak tanya Pak Teh, kalau harga tanah dijual RM450000. Tapi harga semasa tanah setelah dinilai hanyalah RM250000, adakah pinjaman kerajaan akan membayar mengikut harga jualan tuan tanah ataupun harga semasa tanah? Terima kasih Pak Teh.

Anonymous said...

assalamualaikum ,pakteh nk tnya skit ..sy kje gov ..basic sy skg 1687.21 ...campur elaun dlm anggaran 795 ..so jumlah dia dlm = 2482.21..kenaikan thnan sy 95.00....sy masih lg tolak kwsp sbb blm genap 3thn servis...insyallah dlm thn ni bln 11 sy genap 3thn servis..tp memandangkan slip gaji sy tidak bersih dgn mempunyai potongan peribadi sbyk 1024.00 yg amat tinggi bsama dgn potongn kwsp sbyk 275.00...jd gj bersih tgl lah ciput dlm anggaran 1183.21..sy hnya memikirkan selepas 3 thn...krna sy tlah pilih skim bpencen..so sy ingin membeli rumah pd tahun 2018..memandangkn kenaikan sy sehingga wktu itu sebyk sgn tiada lg potongan kwsp ..adalah sbyk 1838.21...so sy layak atau tak untuk sy buat pinjaman rumah bg 170,000 ke bwh pak teh...

kenaikan tahunan sy adalah tiap bln 10
tarikh sy dilantik govt 1.11.12
tarikh lahir sy 11.05.1988....so bleh dpt atau tidak pakteh loan ppk bg 30thn....

sy mohon pakteh jelaskn pd sy pakteh...

Ahmad said...

Assalam pkteh
Gaji sy 2ķ elaun 900 total 2900
Potongan bank 900 baki 2k
Kelayakan pinjmn perumahan sy 320k

Sy bercadang utk dirikan rumah di tnh sendiri dan ingin apply semaksimun loan perumahan kerajaan

Berapa yang saya layak terima pinjaman berdasarkan kondisi di atas?

Zatunnur said...

Adalah penting untuk merumuskan reka bentuk untuk rumah yang anda merancang untuk membina. Anda boleh melakukannya sendiri atau anda boleh melibatkan arkitek profesional yang boleh merangka pelan berdasarkan spesifikasi anda.

Jose Luis said...

HARI BAIK KANAK-KANAK MY MALAYSIA

TESTIMONI PADA BAGAIMANA saya MENYAMBUNGKAN PINJAMAN UNTUK MEMBELI RUMAH DARIPADA SYARIKAT PINJAMAN TANAH DAN TANAH YANG DIKELUARKAN PERUSAHAAN JOSE LUIS PINJAMAN. Saya SANGAT MENJALANKAN HARI INI DAN ALLAH ALLAH.
,
Nama saya Margarida maria Saya berasal dari bandar Johor Bahru di malaysia Saya berkahwin, saya telah mencari syarikat pinjaman tulen selama 5 bulan yang lalu, untuk membeli sebuah rumah
Semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya mempercayai mereka dan pada akhirnya
Pada hari itu, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa balasan, semuanya
Harapan saya hilang, saya keliru dan kecewa, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan dengan syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang dari
Kawan, saya beritahu dia semua yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, itu
Dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan apa-apa jumlah pinjaman
Diperlukan oleh saya dengan kadar bunga yang sangat rendah sebesar 2%, dia baru saja mendapat
Pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya bagaimana untuk memohon pinjaman, saya lakukan
Sama seperti dia memberitahu saya, saya memohon dengan mereka di Email: (joseluisloans@gmail.com) saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba dan saya
Kejutan besar saya mendapat pinjaman dalam masa 24 jam, saya tidak percaya,
Saya gembira dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Tuhan bahawa pinjaman itu
Syarikat-syarikat seperti ini masih wujud semasa penipuan ini di seluruh tempat,
Sila saya nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi
(Joseluisloans@gmail.com) mereka tidak akan gagal, dan
Hidup anda akan berubah seperti yang dilakukan oleh saya.Beliau hubungi syarikat pinjaman JOSE LUIS hari ini dan dapatkan pinjaman anda daripada mereka, Tuhan memberkati syarikat pinjaman JOSE LUIS untuk tawaran pinjaman tulen mereka.
 Pastikan anda menghubungi JOSE LUIS Pinjaman untuk pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya dari syarikat ini tanpa tekanan.,,

Anonymous said...

Salam Pakteh,

sy dlm proses pembelian rumah landed.. tp rumah tu agak lama which is papan. if sy nk gunakan loan kerajaan utk bina rumah batu. apa proses yg ptt sy perlu tahu and kena sediakan?

trabado villaspin said...

Kami menawarkan pinjaman kadar faedah 2% untuk kegunaan perniagaan dan peribadi sekarang hubungi kami melalui e-mel (trabadovillaspin@gmail.com)

vpn market said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera? Syarikat kami menyediakan pinjaman tanpa bayaran pendahuluan pada kadar rendah 2% .pohon sekarang dan dapatkan pinjaman segera untuk membayar hutang, bil dan untuk mengembangkan perniagaan anda, hubungi kami sekarang melalui e-mel: LIVINGFAITHSERVICE@OUTLOOK.COM atau whatsapp: (+151)86286514

Fatma Fatma said...

KABAR BAIK!!! KABAR BAIK!!! KABAR BAIK!!!

Nama saya fatma Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirimkan dokumen kesepakatan palsu untuk Anda dan mereka tidak akan mengatakan pembayaran di muka, tapi itu adalah lelucon tersebut, karena mereka kemudian akan meminta pembayaran biaya lisensi atau biaya registrasi dan biaya transfer, jadi hati-hati terhadap perusahaan pinjaman mereka yang curang.

Beberapa bulan yang lalu saya merasa tegang secara finansial dan putus asa, saya telah tertipu oleh beberapa kreditur secara online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang menyebut saya sebagai pemberi pinjaman yang sangat andal yang disebut ibu Theresa, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari USD100.000 dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dan tingkat bunga hanya 2%

Saya sangat terkejut ketika memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya terapkan, dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa ada penundaan.

Karena saya berjanji akan membagikan kabar baik, agar orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman apapun, silakan hubungi dia via email asli: theresaloancompany@gmail.com dan dengan rahmat Tuhan dia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda patuhi.

Anda juga bisa menghubungi saya di email saya: feyzilfatma@gmail.com dan Sety diperkenalkan dan berbicara tentang Mrs. theresa, dia juga mendapat pinjaman baru dari Mrs theresa, Anda juga dapat menghubungi dia melalui emailnya: martinimarais1986@gmail.com Sekarang, yang akan saya lakukan hanyalah mencoba memenuhi pembayaran pinjaman yang saya kirim langsung ke rekening mereka setiap bulan.

Sebuah kata sudah cukup bagi orang bijak

Mr Jerry Best said...

BAGAIMANA SAYA MENDAPATKAN BANTUAN HUTAN @ 2% BUNGA BUNGA

Saya tidak yakin untuk mendapatkan pemberi pinjaman pinjaman yang sah secara online tetapi ketika saya tidak dapat menghadapi utang saya lagi, anak saya berada di ranjang rumah sakit untuk operasi yang melibatkan uang besar dan saya juga membutuhkan sejumlah uang untuk membiayai kembali dan mendapatkan rumah yang baik, maka saya harus untuk mencari Bantuan dari teman-teman dan ketika tidak ada harapan lagi saya memutuskan untuk pergi online untuk mencari pinjaman dan saya menemukan JOHN WILLIAMS FUNDS (johnwilliamstrustfirm@gmail.com) dengan 2% suku bunga dan langsung diterapkan dengan rincian saya seperti yang diarahkan. Dalam tujuh hari setelah permohonan saya, dia mengirimkan jumlah pinjaman saya tanpa biaya tersembunyi dan saya dapat mengurus tagihan medis anak saya, memperbarui tagihan sewa saya dan melunasi utang saya. Saya akan menyarankan setiap pencari pinjaman untuk menghubungi JOHN WILLIAMS DANA dengan johnwilliamstrustfirm@gmail.com untuk transaksi yang mudah dan aman

christabel said...

BERITA BAIK!!!

Nama saya Dian Pelangi dari Jakarta di Indonesia, saya seorang pereka busana dan saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu semua orang supaya berhati-hati mendapatkan pinjaman di internet, begitu banyak pemberi pinjaman di sini adalah penipuan dan mereka berada di sini. menipu anda dengan wang susah payah anda, saya memohon pinjaman kira-kira Rp900,000,000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 29 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 29 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman dan perniagaan saya Mengenai terhempas kerana hutang.

Memandangkan pencarian saya untuk syarikat pinjaman peribadi yang boleh dipercayai, saya melihat iklan dalam talian lain dan nama syarikat adalah SYARIKAT PINJAMAN DUNIA. Saya kehilangan 15 juta dengan mereka dan hingga hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya cadangkan.

Tuhan menjadi kemuliaan, kawan-kawan saya yang memohon pinjaman juga menerima pinjaman seperti itu, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat yang dapat dipercaya di mana Puan Christabel bekerja sebagai pengurus cabang, dan saya memohon pinjaman sebesar Rp900,000,000 dan mereka meminta kepercayaan saya, Dan setelah mereka selesai mengesahkan butiran saya, pinjaman itu telah diluluskan untuk saya dan saya fikir ia adalah jenaka, dan mungkin ini adalah salah satu tindakan menipu yang membuat saya kehilangan wang, tetapi saya terkejut. Apabila saya mendapat pinjaman saya kurang dari 6 jam dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 1% tanpa cagaran.

Saya sangat gembira bahawa Tuhan menggunakan kawan saya yang menghubungi mereka dan memperkenalkan saya kepada mereka dan kerana saya diselamatkan dari membuat perniagaan saya melompat di udara dan dibubarkan dan kini perniagaan saya terbang tinggi di Indonesia dan tiada siapa yang akan mengatakannya Dia tidak tahu tentang syarikat fesyen.

Jadi saya nasihat semua orang yang tinggal di Indonesia dan negara lain yang memerlukan pinjaman untuk satu tujuan atau yang lain untuk sila hubungi
Ibu Christabel melalui e-mel: (christabelloancompany@gmail.com)

Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan lebih banyak maklumat melalui e-mel: (lianmeylady@gmail.com). Ini adalah nombor WhatsApp ibu yang baik +12677251173

Terima kasih sekali lagi untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita dan memberi kita kehidupan yang panjang dan makmur dan semoga Tuhan melakukan pekerjaan yang baik dalam hidup anda.

Adi Elok said...

Saya kehilangan banyak masa untuk syarikat pinjaman palsu yang cuba mendapatkan pinjaman. tetapi itu tidak berlaku lagi.

Nah, saya melihat komen pada blog oleh Marianne Low yang memberi keterangan tentang mendapatkan pinjaman dari ibu Susan Bowman, yang saya fikir adalah salah satu syarikat palsu ini. Kemudian saya memutuskan untuk menghubunginya dan cuba lagi ... Apa yang mengejutkan saya selepas mengikuti segala prosedur yang diberikan kepada saya oleh ibu Susan. Kemudian dia meyakinkan saya bahawa saya akan dibiayai oleh bank langsung dari Indonesia yang harus saya pegang. Saya menunggu sehingga pinjaman saya diproses dan diluluskan dan kemudian saya mendapat pinjaman saya yang saya pakai untuk pergi terus ke akaun bank saya tanpa kos tambahan ... Semoga Allah memberkati ibu Susan untuk kerja indah yang dia lakukan ..... Kebanyakan kawan saya mereka yang memerlukan pinjaman juga terpakai dan mereka juga mendapat pinjaman ....

Anda boleh menghubungi ibu Susan Bowman dengan e-mel ini (Susanbowmanloancompany@gmail.com)
Juga pada WhatsApp +18597771805
untuk pinjaman anda sendiri dia tidak menipu saya

Dan jika anda juga boleh menghubungi saya di e-mel ini jika anda takut: aelok36@gmail.com

Susan bowman said...

BERITA BAIK


Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, adakah anda benar-benar memerlukan pinjaman segera, adakah anda memikirkan memulakan perniagaan anda sendiri, anda berhutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan dan pinjaman korporat, dan semua jenis pinjaman dengan faedah 2% !!! Kerana tahun ini akan berakhir, kami mempunyai tawaran pinjaman Krismas. kami menjamin semua pelanggan kami yang dihormati bahawa mereka akan mendapat semua pinjaman individu seperti yang digunakan

Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami sekarang melalui e-mel:

Susanbowmanloancompany@gmail.com


dan anda juga boleh mendapatkan syarikat Via whatsapp dengan nombor ini

+1 (859) 777-1805


Maklumat Peminjam:


Nama penuh: _______________

Negara: __________________

Jantina: ______________________

Umur: ______________________

Bilangan Pinjaman yang Dibutuhkan: _________________

Tempoh Pinjaman: ____________

Pinjaman faedah: _____________

Nombor telefon: ________


Ibu. Susan Bowman

LAWRANCE SIMO said...

Adakah anda memerlukan apa-apa jenis pinjaman jika ya kontrak saya Encik Anthony yang membantu saya dengan pinjaman hanya beberapa minggu lalu, saya hanya perlu berkongsi ini di seluruh dunia untuk memberitahu orang ramai bahawa masih ada orang yang baik dipanaskan di dunia hari ini. Saya benar-benar kehilangan wang untuk penipu dalam talian semua kerana saya terdesak untuk pinjaman. Sehingga saya melihat komen tentang dia, menghubungi beliau bukan kesilapan tetapi impian datang untuk saya. Sekarang saya seorang lelaki bahagia dengan keluarga saya. Hubungi dia jika anda memerlukan sebarang pinjaman di: susan.credit@hotmail.com
Nombor WhatApp: +1 301 325 5298

dessy chan said...

AGENS128 ADALAH AGEN BETTING ONLINE TERPERCAYA SAAT INI
Permainan Populer Kami (Sabung Ayam, Sportsbook, Casino Live, Poker, Domino, Ceme, Bola Tangkas, Togel, Tembak ikan, Slot Game Dan Masih banyak Lainnya :)

Info Lebih Lanjut Hubungi Contact Kami :
BBM : D8B84EE1 / BBM : AGENS128
WhatsApp : 085222555128

RIKA NADIA said...

Halo semuanya, saya Rika Nadia, saat ini tinggal orang Indonesia dan saya warga negara, saya tinggal di JL. Baru II Gg. Jaman Keb. Lama Utara RT.004 RW.002 No. 26. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran nyata kepada semua warga negara Indonesia yang mencari pinjaman online untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipuan, kadang-kadang saya benar-benar membutuhkan pinjaman , karena keuangan saya buruk. statusnya tidak begitu baik dan saya sangat ingin mendapatkan pinjaman, jadi saya jatuh ke tangan pemberi pinjaman palsu, dari Nigeria dan Singapura dan Ghana. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya bernama EWITA YUDA (ewitayuda1@gmail.com) memberi tahu saya tentang pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ny. ESTHER PATRICK Manajer cabang dari Access loan Firm, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman Rp600.000.000 dalam waktu kurang dari 12 jam dengan tingkat bunga 2% dan itu mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Nyonya. LADY ESTHER telah mentransfer pinjaman kepada saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah Rp600.000.000 yang saya terapkan telah dikreditkan ke rekening bank saya. dan saya punya buktinya dengan saya, karena saya masih terkejut, emailnya adalah (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

Jadi untuk pekerjaan yang baik, LADY ESTHER telah melakukannya dalam hidup saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk memberi tahu dan membagikan kesaksian saya tentang LADY ESTHER, sehingga orang-orang dari negara saya dan kota saya dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) silakan hubungi LADY ESTHER Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini tetapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk memberi tahu orang lain tentang dia, Dia menawarkan semua jenis pinjaman baik untuk perorangan maupun perusahaan dan juga saya ingin Tuhan memberkati dia lebih banyak,

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (rikanadia6@gmail.com). Sekarang, saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Tuhan Yang Mahakuasa terus memberkati LADY ESTHER atas pekerjaannya yang baik dalam hidup dan keluarga saya.
Tolong lakukan dengan baik untuk meminta saya untuk rincian lebih lanjut tentang Ibu dan saya akan menginstruksikan, dan ada bukti pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) Terima kasih semua

Post a Comment